Reizigers van de Nederlandse Spoorwegen (NS) zullen binnenkort niet meer aangesproken worden als ”dames en heren”, maar als ”beste reizigers”.

Zo willen de spoorwegen naar eigen zeggen zorgen dat ook zogenoemde ‘lgbtqia+’ers’ -wat staat voor ‘lesbian, gay, bisexual, trans, queer, intersex, asexual’- zich welkom voelen op de trein.

“Van belang dat iedereen zich welkom voelt”

De 24.000 berichten die dagelijks in de treinen worden omgeroepen worden op 10 december genderneutraal. Op die dag gaat er bij de NS een nieuwe dienstregeling in. De NS wil ook de omroepberichten in die stations aanpassen, maar daarover wordt nog overleg gevoerd met de overige vervoersmaatschappijen op het Nederlandse spoorwegennet.

Het idee kwam er nadat eerder in het metronetwerk van Londen het omroepbericht werd aangepast. Daar gebruikt men nu ‘hallo iedereen’. “We zijn hierna bij onszelf ten rade gegaan en ‘beste reizigers’ leek ons beter te passen. Dames en heren was misschien wat te afstandelijk ook. Het is van belang dat iedereen zich welkom voelt”, zegt NS-woordvoerster Anita Middelkoop.

Amsterdam ook genderneutraal

De NS benadrukt dat er geen verbod komt op het gebruik van ‘dames en heren’ door bijvoorbeeld conducteurs of machinisten. President-directeur Roger Van Boxtel: “In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief.”

Woensdag besloot ook de gemeente Amsterdam om genderneutraal te gaan communiceren. Daar kregen ambtenaren het advies om ”geachte/beste aanwezigen” te gebruiken in de plaats van ”dames en heren”.

1 REACTIE

Comments are closed.