Volgens onderzoek door de Universiteit van Amsterdam is Nederland wereldwijd de belangrijkste doorvoerroute voor multinationals die hun geld wegsluizen naar belastingparadijzen. Bijna een kwart van zulke kapitaalstromen gaan door Nederland.

Nederland is niet zozeer de plek waar het geld eindigt maar wel het belangrijkste doorvoerland voor multinationals die hun geld willen verbergen voor de fiscus. Zo’n 23 procent van de wereldwijde offshore-investeringsstromen vanuit belastingparadijzen gaan door Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Nederland aanvoerder lijst

De helft van de waardestromen naar belastingparadijzen gaan via zogenoemde ‘hoogontwikkelde landen’. Nederland voert deze lijst dus aan en wordt gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 14 procent, Zwitserland met 6 procent, Singapore met 2 procent en Ierland met 1 procent. Deze landen zijn vooral populair door hun goede reputatie, politieke stabiliteit, goed ontwikkelde rechtsstaat en natuurlijk tal van belastingverdragen met andere landen.

In het onderzoek worden 24 landen als belastingparadijs geïdentificeerd. Dit zijn de landen waar de geldstromen uiteindelijk terechtkomen. De koplopers in deze categorie zijn Luxemburg, Hongkong, de Britse Maagdeneilanden, Bermuda, Jersey en de Kaaimaneilanden. Het is volgens de onderzoekers opvallend hoeveel voormalige Britse koloniën als belastingparadijs fungeren.

“Debat transparanter maken”

Naar eigen zeggen wil de onderzoeksgroep “het verhitte debat over belastingparadijzen transparanter maken”. Via big data probeert een team van politicologen en informatici zo de geldstromen in kaart te brengen.

Dat Nederland in de globale praktijk van belastingontwijking een sleutelpositie inneemt werd al eerder bekend. Dat bleek al uit de Panama Papers, daarin duikt Nederland vaak op als essentieel knooppunt in dit wereldwijde netwerk.