De cdH heeft afgelopen weekeind haar coalitiepartner PS de rug toegekeerd en een hand uitgereikt naar DéFI. Dit om een alternatieve meerderheid te vormen. Maar DéFI houdt de boot af en wil met Ecolo een eisenpakket over correct politiek bestuur. Dat heeft DéFi-voorzitter Olivier Maingain duidelijk gemaakt op RTBF gisterenavond.

“Ik ga de volgende dagen samenzitten met Ecolo om een gezamenlijke eisenbundel over goed bestuur op te stellen voor de andere partijen”, dat zei DéFI-voorzitter Olivier Maingain gisterenavond op de Franstalige openbare omroep RTBF. Niet alleen is dit een afwijzen van de eerdere oproep van cdH aan DeFI van afgelopen weekend. Maar met dit gebaar distantieert DéFI zich ook ineens van de traditionele politiek, inclusief de traditionele partijen. En het signaal lijkt duidelijk: cdH behoort tot die traditionele partijen. Of ze de nu de PS heeft laten vallen of niet.

Opnieuw bij start

Hoe het ook zij, hierdoor is men terug bij af wat betreft de formatie van nieuwe meerderheden in Wallonië en het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. Eerder blies ook al Ecolo de gesprekken met cdH op. Zakia Khattabi, de co-voorzitster van Ecolo, zette cdH-voorzitter Benoît Lutgen neer als iemand “die uitsluitend vanuit Bastogne redeneert en discussies voert die in Brussel leiden tot het heropenen van communautaire debatten”. 

De cdH wil dan weer de PS laten vallen om niet mee in dezelfde electorale put gesleurd te worden als de PS. De peilingen voorspellen immers weinig goeds. Maar de andere partijen behandelen cdH op hun beurt alsof het een (electorale) lepralijder is. Voor een aparte dans met DéFI moet een dure prijs betaald worden, zo laat Maingain weten. De vraag rest of er wel nog kan gedanst worden gezien de machtsverdeling in het Brussels parlement.

De machtsverdeling in het Brusselse Hoofdstedelijke Parlement
Afbeelding: SCEPTR. De machtsverdeling in het Brusselse Hoofdstedelijke Parlement. Tevens is er een meerderheid in elke taalgroep nodig.

Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president, vindt de opgegeven reden voor het manoeuvre van cdH alleszins een flauw “voorwendsel”. De cdH had aangehaald dat de problematiek rond Samusocial niet langer louter als een probleem van Brussel stad kon beschouwd worden. Dit omdat uit documenten bleek dat kabinetsmedewerkers van Rudi Vervoort en Mobiliteitsminister Pascal Smet (sp.a) aanwezig waren op een seminarie van Samusocial in februari.

Opvallend: ook Maingain heeft het over een “voorwendsel”. En de DéFI-voorzitter heeft nog harde woorden voor de cdH: “De houding van het cdH is al verschillende keren lichtzinnig gebleken. De partij weet zelf niet waar ze naartoe wil”. Het lijkt erop alsof cdH de politieke maagd wil spelen, maar iedereen wel weet wat er vele malen in de hooischuur is gebeurd.

Ook Vlamingen moeien zich – een beetje

Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) roept de Franstalige politici op om hun “gezond verstand te gebruiken”. Hij zei ook verrast te zijn door het manoevre van de chH afgelopen weekend waarbij de PS de rug werd toegekeerd. Open Vld zou dus graag de zaken behouden als ze zijn. Maar vermoedelijk is de geest uit de fles. In zijn interview met Le Soir liet Vervoort overigens optekenen dat de Vlaamse partijen nauwelijks tot niet betrokken zijn in het hele crisis-verhaal. “De Vlamingen, men zegt hen niets”, aldus Vervoort. Ecolo heeft wel laten weten om samen met zusterpartij Groen de onderhandelingen met DéFI aan te gaan over het eisenpakket over correct politiek bestuur.

Ook Brusselse oppositiepartij N-VA is weinig overtuigd van de goede bedoelingen van Open Vld. Kamerlid Werner Janssen (N-VA) zegt op Twitter: is Open Vld’er die zelfs op een PS-lijststond om verkozen te geraken? Gekker zal het niet meer worden in Brussel!”

SamuScandale

De onthullingen rond Samusocial hebben reeds zware politieke gevolgen gehad. De hele PS kwam vorige maand in opspraak toen bleek dat de Samusocial in 2016 alleen al 60.000 euro aan zitpenningen uitdeelde aan het bestuur. Dat bestuur was doorspekt met PS-leden waaronder de toenmalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta. Het zou gegaan hebben om 140 euro per zitting per persoon, maar voor de vele vergaderingen bleek geen bewijs voorhanden te zijn. Hierna bleek dan nog eens dat de opgestreken zitgelden van Peraïta en Mayeur hoger zouden zijn dan aangenomen.

De hele affaire leidde tot het ontslag van Mayeur als burgemeester en Pascale Peraïta als OCMW-raad-voorzitster. Dit werd opgevolgd door een heuse regeringscrisis in Brussel en Wallonië alwaar de positie van de PS onhoudbaar werd voor coalitiepartner cdH van Benoît Lutgen.

Sinds het schandaal rond Publifin en Samusocial en de betrokkenheid van de PS daarin is de communistische PTB (PVDA) in de Waalse peilingen als een pijl omhoog geschoten en reeds groter geworden dan de PS.