Na een nieuwe golf van seksueel geweld op het Zweedse muziekfestival Bråvalla heeft de organisatie bekend gemaakt dat er geen nieuwe editie van het festival zal plaatsvinden. Ook vorig jaar werd het festival overschaduwd door tientallen klachten van verkrachtingen en aanrandingen.

Het Zweedse muziekfestival Bråvalla werd dit jaar voor het tweede jaar op rij opgeschrikt door talrijke klachten van seksueel geweld. Minstens 5 vrouwen werden verkracht op het festival en er werden ook reeds verschillende klachten neergelegd voor aanrandingen.

Toename seksueel geweld

Minstens 5 verkrachtingen en talloze aanrandingen. Vorig jaar nog kondigde de band ‘Mumford and Sons’ aan het festival te boycotten zolang het de veiligheid van vrouwen niet kon garanderen. Voor de organisatie van het festival is de maat nu vol en kondigde het daags na het festival op haar website aan dat dit voorlopig de laatste editie was van het festival dat 5 jaren heeft plaatsgevonden. “We accepteren dit niet op ons festival”. 

Bråvalla is niet het enige festival in Zweden dat de afgelopen jaren geteisterd werd door seksueel geweld. Vorig jaar bijvoorbeeld werden tientallen aanrandingen gemeld na een festival in Karlstad. Volgens de slachtoffers werden ze gekust en betast door “buitenlandse jongeren”. Het is voor de vrouwen in kwestie vaak lastig om te reageren omdat de groepen jongeren vaak enorm intimiderend en agressief zijn. Wanneer een moedige vrouw dan toch enkele jongeren durft aanspreken op hun grensoverschrijdende gedrag wordt ze simpelweg bedreigd. “Je zal sterven, bitch”, antwoordde een jongen.

In Zweden gaat het aantal verkrachtingen al een tijdje in stijgende lijn. Sommige commentatoren linken de trend aan de asielcrisis en de grote hoeveelheid asielzoekers die Zweden opnam (het meeste per capita in Europa), maar het dient gezegd te worden dat de kwalijke trend zich al inzette alvorens de asielcrisis. Daarbij is het ook zo dat de strafrechtelijke definitie van verkrachting is verbreed in Zweden, wat de trend mee kan verklaren.

2 REACTIES

 1. De politie houdt de afkomst van de daders geheim. Vlaamse media geven geen enkele context betreffende vorige jaren.

  Op de redactie staat wel:

  “Ook op het gratis festival Putte I Parken in Zweden (van 30 juni tot 2 juli) werden meerdere gevallen van seksueel misbruik gemeld. En ook vorige week in Denemarken, tijdens Roskilde, zouden enkele klachten over misbruik binnengelopen zijn bij de lokale politie. … Over de daders is er veel onduidelijkheid en de discussie laait op over de vraag of het al dan niet gaat om mannen van buitenlandse origine. De Zweedse politie vindt hun afkomst niet relevant. ”

  Nogal summier, niet? Zoals vorig jaar. Behalve op Radio1: daar kregen we tijdens uitzending een uitgebreide toelichting van Marcel Burger over gelijkaardige feiten op een jongerenfesitval in Zweden. Twee jaar op rij zelfs. Maar toen al was er niets daarover te lezen of te beluisteren op de site.

  http://nieuws.tpo.nl/2017/07/03/muziekfestival-zweden-afgelast-wegens-seksueel-misbruik-en-verkrachtingen/
  https://www.demorgen.be/muziek/zweedse-festival-bravalla-stopt-ermee-na-verkrachtingen-b7b9c2b6/

Comments are closed.