Tom Meeuws, de Antwerpse sp.a-voorzitter, uitte felle kritiek op de manier waarop Jan Jambon reageerde op het ‘bijlincident’ in Antwerpen. Volgens Meeuws is “het gedweep van nationalisten met militairen en krijgsuniformen […] een kwalijke evolutie.”

Gisteren hadden militairen een man tegengehouden in een Antwerps winkelcentrum nadat er door omstaanders verdacht gedrag was gemeld. De verdachte bleek immers een bijl bij zich te hebben. Later, nadat de man was opgepakt, bleek dat hij de bijl had gekocht als een rekwisiet voor een rol als houthakker in een fotoshoot. Na het verhoor mocht de man gaan.

Meeuws (sp.a): “Een minister moet het hoofd koel houden”

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) was er als de kippen bij om de militairen te feliciteren met hun actie. “Alerte reactie van onze militairen. Waarvoor dank”, aldus de minister op Twitter.

Meeuws echter plaatste vraagtekens bij het optreden van Jambon. Volgens hem moet de minister “de communicatie [overlaten] aan de militairen en de politie die de operatie leiden. Een bevoegd minister moet zijn job goed doen en wachten tot na de operatie alvorens te communiceren. We leven in een klimaat van terreurdreiging. Het is goed dat burgers alert zijn en het is nog veel beter dat politie en militairen hun job goed doen. Zowel een minister als een burgemeester moeten echter het hoofd koel houden en niet mee het klimaat creëren dat iedereen die zich wat anders gedraagt dan normaal, meteen verdacht is.”

Typisch N-VA?

Meeuws ziet iets “typisch N-VA” in het “gedweep met militairen”. Hij noemt het ‘gedweep’ van nationalisten met krijgsuniformen “wat vreemd. Het feit dat nationalistische vrouwen zelfs militairen willen knuffelen is vreemd en een beetje ziekelijk. Maar laat die mensen gewoon hun job doen. Het gaat niet over militairen op straat of niet. Ze zijn er, laat ze hun job doen. Maar laten we hun job noch minimaliseren noch trivialiseren.”

Volgens de socialist zijn “militairen geen praatpaal voor politiediensten. Als mensen toch voorbijlopen en denken die mens is iets kwalijks van zin, laat ons dan politiemensen bellen”. Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, reageerde laconiek op de uitlatingen van Meeuws. “Dat is een lage opmerking van de SP.A, die in totale wanhoop zitten omwille van de peilingen. Laat ze maar doen”, aldus Francken.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

8 REACTIES

 1. We mogen natuurlijk niet vergeten dat socialisten wel degelijk in staat zijn om militairen te bejubelen. Het betreft dan wel militairen in buitenlandse uniformen die strijden voor de marxistische revolutie – maar je moet ergens beginnen.

  Kurt De Loor, Vlaams volksvertegenwoordiger voor s.pa, ontmoette vorig jaar de dochter van Ché Guevara. En wat zei John Crombez ook alweer na de dood van Castro: “Castro was een aparte figuur, die een halve eeuw lang zijn land heeft geleid op een speciale wijze.”

  • Vandaar dat je nog altijd in Cuba moet zijn om in een originele Amerikaanse slee van +50 jaar oud te rijden…Dat die ronduit op geen bal trekken en geweldig stinken en slikken doet er niet toe, maar t’is toch wel “speciaal”

  • Kurt de Loor bedankte dictator Castro zelfs. Gekker hoeft het niet te worden. Castro is erin geslaagd om in goeie ouwe Romeinse stijl mensen te laten veroordelen in een voetbalarena. Door het aanwezige volk. Met de duim omlaag dus.
   En dat wreedaardig soort dictators wordt door Kurt De Loor (Spa) bedankt…. Dat doet een mens nadenken over Kurt De Loor.

   NB: er zijn wel meer rare vogels die Castro niet hebben willen veroordelen nav zijn overlijden.

Comments are closed.