Gisteren verscheen Yvan Mayeur, de oud-burgemeester van Brussel, voor de onderzoekscommissie Samusocial. Hij getuigde er over het perverse systeem van vergoedingen in de raad van bestuur van de daklozenorganisatie. Doch, begrip voor de verontwaardiging van politici had hij niet. Verkozenen “die vergelijkingen maken met Publifin? Dan denk ik dat er geen limiet op de overdrijvingen staat”, aldus de “socialistisch militant zonder partij”.

De oud-burgemeester zorgde voor een ware trendbreuk in de onderzoekscommissie. Waar de voorgaande getuigen zichzelf schuchter verdedigden, verweerde Mayeur zichzelf en zijn vergoedingen te vuur en te zwaard. Zonder advocaat, zonder een beroep te doen op zijn portretrecht of zijn zwijgrecht, begon Mayeur aan een redevoering van meer dan één uur. Ook prees hij zijn eigen verwezenlijkingen. “Wie kan er zeggen dat hij in zo’n korte periode werk heeft gecreëerd voor 300 mensen in een private vzw? En opvang voor 600 mensen in de winterperiode? Ik word gelyncht. Ik word verbannen. Maar door mijn sociaal en persoonlijk werk verdien ik dit niet”, aldus Mayeur.

Mayeur: “Ik dat er geen limiet op de overdrijvingen staat”

De oud-burgemeester van Brussel was een van de weinige getuigen die het vergoedingssysteem van Samusocial verdedigde. Hierover stelde hij dat hij “kan begrijpen dat de bedragen de bevolking verontwaardigen, omdat ze niet weten wat er tegenover staat. Maar politici die vergelijkingen maken met Publifin? Dan denk ik dat er geen limiet op de overdrijvingen staat.”

Mayeur: “Ik ga niets terugstorten”

Echt buitensporig waren deze vergoedingen volgens Mayeur niet. “De stad Brussel heeft nu beslist om de zitpenningen voor stads-vzw’s vanaf 2018 vast te leggen. Samusocial is geen stads-vzw, maar onze zit­penningen zaten onder die nieuwe limieten van de stad”, aldus de “socialistisch militant zonder partij”. Zijn opvolger echter, Philippe Close (PS), is het hier kennelijk niet mee eens. Zo wil hij dat in de toekomst de vergoedingen voor vergaderingen maximaal 78 euro bedragen. Oftewel: ongeveer de helft van de zitpenningen van Samusocial.

De – volgens hem terechte – vergoedingen terugbetalen ziet Mayeur echter niet zitten. “Ah, ik ga niets terugstorten omdat ik niets verdiend heb waar ik geen recht op had. Ik heb ervoor gewerkt. Het was nooit bovenmatig”, aldus Mayeur.

Officiële procedure

Yvan Mayeur en Pascale Paraïta in betere tijden
Foto: Facebook. Yvan Mayeur en Pascale Paraïta in betere tijden.

Mayeur diende zich nog ten opzichte van andere beschuldigingen te verdedigen. Doordat ook zijn broer bij Samusocial werkte (net als de dochter van Laurette Onkelinx), fladderde de term nepotisme rond zijn aanwerving. Zelf stelde Mayeur dat zijn broer zich kandidaat stelde via de officiële procedure en dat hij hier niet in tussenkwam.

Ook de buitenlandse ‘bungabungafeestjes’ van het personeel van Samusocial verdedigde de oud-burgemeester. Eerder waren er namelijk verhalen opgedoken over wilde feesten die het personeel organiseerde tijdens seminaries in het buitenland. Volgens Mayeur zijn dit voor de werknemers belangrijke momenten om stoom af te laten.

Spijt?

Mayeur vond ook ruimte voor zelfkritiek. Zo kondigde hij aan dat hij fouten had gemaakt. “Mijn grootste fout is allicht dat ik Samusocial niet heb kunnen loslaten. Ik had ontslag moeten nemen toen ik in 2013 burgemeester werd. Ik had ook strenger moeten zijn dan het wettelijke plafond voor iemand met meerdere mandaten, maar mijn advocaat verzekerde mij dat de vergoedingen bij Samusocial niet meetelden”, aldus Mayeur.

Mayeur: “Men heeft mij in diskrediet gebracht”

De oud-burgemeester had verder veel kritiek op de Brusselse regering. Zo voelde hij zich onheus behandeld. “Men heeft mij in diskrediet gebracht, ten val gebracht op basis van een rapport dat ik zelf nooit gezien heb. Ik heb nooit uitleg gekregen van de Brusselse minister-president of de twee bevoegde ministers. Ik ben dus van mening dat mijn rechten van verdediging geschonden zijn”, aldus de “socialistische militant, zonder partij”. Volgens hem laat zijn “carrière zich niet samenvatten in dit pseudoschandaal van Samusocial.”

SamuScandale

De onthullingen rond Samusocial hebben reeds zware politieke gevolgen gehad. De hele PS kwam vorige maand in opspraak toen bleek dat de Samusocial in 2016 alleen al 60.000 euro aan zitpenningen uitdeelde aan het bestuur. Dat bestuur was doorspekt met PS-leden waaronder de toenmalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta. Het zou gegaan hebben om 140 euro per zitting per persoon, maar voor de vele vergaderingen bleek geen bewijs voorhanden te zijn. Hierna bleek dan nog eens dat de opgestreken zitgelden van Peraïta en Mayeur hoger zouden zijn dan aangenomen.

De hele affaire leidde tot het ontslag van Mayeur als burgemeester en Pascale Peraïta als OCMW-raad-voorzitster. Dit werd opgevolgd door een heuse regeringscrisis in Brussel en Wallonië alwaar de positie van de PS onhoudbaar werd voor coalitiepartner cdH van Benoît Lutgen.

Sinds het schandaal rond Publifin en Samusocial en de betrokkenheid van de PS daarin is de communistische PTB (PVDA) in de Waalse peilingen als een pijl omhoog geschoten en reeds groter geworden dan de PS.