Paul Magnette (PS) keert terug naar Charleroi. De Waals minister-predident zal er het burgemeesterschap opnieuw opnemen. Dat schrijft Belga. 

Door zijn mandaat als Waals minister-president was Magnette enkel titelvoerend burgemeester van Charleroi en nam Françoise Daspremont het effectieve burgemeesterschap op. Daar komt nu dus verandering in.

Eerder deze maand blies cdH-voorzitter Benoît Lutgen de bruggen op met coalitiepartner PS. CdH werkt nu aan een nieuwe meerderheid met MR voor een nieuwe Waalse regering.

Paul Magnette is nu wel zeker van het einde van zijn mandaat als minister-president en neemt opnieuw de burgemeestersjerp op. Magnette schat te kunnen beginnen “rond midden augustus”, na een kleine vakantieperiode.

Cumulverbod

Zoals wel door meer politici gezegd wordt vindt ook Magnette het lokale mandaat “het mooiste van alle mandaten“. De Waalse socialist gaat dus voor Charleroi en laat weten zijn zetel in het parlement niet op te zullen nemen.

“Ik ben voor een totaal cumulverbod. Het was een dilemma tussen twee interessante functies, die van burgemeester en die van volksvertegenwoordiger in de oppositie. Na het afwegen van alle argumenten heb ik gekozen voor Charleroi“, laat Magnette weten aan Belga.

“Bijzonder jammer”

De PS’er legt de schuld voor het mislukken van de Waalse regering niet bij zichzelf. “Ik voel me niet verantwoordelijk voor wat er gebeurd is, maar ik vind het wel bijzonder jammer. Ik wist van bij de start dat het een moeilijke legislatuur zou zijn, zeker gezien de budgettaire context die nog bemoeilijkt werd door de federale taxshift en ook rekening houdend met de nieuwe bevoegdheden. Dat werk hebben we min of meer afgerond”, klinkt het.

“We hebben bovendien bijna het volledige regeerakkoord afgewerkt. Ik had zelfs aan de ministers gevraagd om met mooie voorstellen te komen bij de politieke rentree om een soort appendix aan het regeerakkoord te hangen”, aldus Magnette.