DéFi-voorzitter Olivier Maingain zet cdH-voorzitter Benoît Lutgen voor blok bij de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Zo verleent hij nog steeds geen steun aan het cdH om de PS uit alle regeringen te trappen. Integendeel, Maingain suggereerde vandaag in het rtbf-programma ‘Matin Première’ om de Brusselse regering te laten zoals ze is (lees: met de PS).

Door een maand geleden een bom te droppen op alle regeringen waarin de PS zit, had Lutgen een precisiebombardement in gedachten. Niet de splinterbom die het vandaag is geworden. Zo zijn nog steeds niet alle stukken op hun plaats gevallen, en is het onzeker welke partijen in welke entiteit een regering zullen vormen.

Maingain: “Begrijpt Lutgen Brussel niet?”

In Franstalig België zoekt Lutgen in twee gewesten en één gemeenschap naar een nieuwe regering. Normaal zou het Waals Gewest als eerste een nieuwe regering moeten krijgen. Het cdH en de MR halen daar immers – met één zetel op overschot – een nipte meerderheid. De situatie in Wallonië staat echter in schril contrast met deze in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Franse Gemeenschap. In tegenstelling tot het Waals Gewest hebben het cdH en de MR daar niet voldoende aan elkaar en moeten zij op zoek naar andere partners. Doordat Ecolo alvast afviel, is Maingain voorlopig de laatste optie voor de MR en het cdH.

In een interview met de rtbf geeft Maingain aan dat hij daar eigenlijk weinig zin in heeft. Volgens hem is het beter dat de opstand van Lutgen zich beperkt tot Wallonië. Zo stelde hij dat “wat meneer Lutgen doet, […] niets [heeft] te maken met goed bestuur maar alles met conflicten tussen personen in de Waalse regering”. Verder ziet hij ook geen rede om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan een andere regering te helpen. Zo stelt hij vast dat “de ministers van Benoit Lutgen in de Brusselse regering goed blijven werken en [dat] zijn leden in het Brussel Parlement met de meerderheid blijven mee stemmen. Als het cdh blijft meewerken, zie ik niet in waarom ik hen moet ontkoppelen.”

Maingain lanceerde echter nog een andere aanval op Lutgen. Nadat eerder Zakia Khattabi, de co-voorzitster van Ecolo, Lutgen neerzette als iemand “die uitsluitend vanuit Bastogne redeneert en discussies voert die in Brussel leiden tot het heropenen van communautaire debatten”, sluit Maingain zich daarbij aan. Zo heeft hij naar eigen zeggen “uiteraard” problemen met schandalen à la Samusocial, maar is dit volgens hem “een probleem van Brussel stad en Publifin een probleem van het Waals Gewest.” Maingain gaat verder door te stellen dat hij “alleen de incoherentie van meneer Lutgen vast[stelt]. Hij zegt iets over Wallonië, spreekt heel weinig over Brussel, alsof Brussel iets is wat hij niet goed begrijpt.”

De PS als lachende derde?

Indien Maingain doet wat hij zegt, dan blijft het cdH in Brussel nog tot het einde van de legislatuur met de PS opgescheept. Buiten de twee gewesten dient ook de Franse gemeenschap nog een nieuwe regering te krijgen. Initieel wou Lutgen ook hier de PS eruit trappen. Doch Maingain komt met een verrassend voorstel. Zo stelt hij voor om de Franse gemeenschap te laten besturen door alle partijen die in de twee gewesten aan de macht zijn. Bij de Défi-voorzitter gaat dit voorstel gepaard met een eis voor meer investeringen in het Franstalig onderwijs. Bijgevolg pleit hij dus om ook hier de PS aan boord te houden.

De meest opmerkelijke reactie kwam echter van MR-voorzitter Olivier Chastel. In plaats van de voorstellen van de Défi-voorzitter af te schieten, omschrijft hij deze als “een opening” die hij eerst wil analyseren. Ook in het voorstel van Maingain gaan de Franstalige liberalen er immers op vooruit. Zo komen zij hoe dan ook in twee nieuwe regeringen terecht. Lutgen daarentegen, gruwt van de recente ontwikkelingen. Doordat hij in de voorstellen van Maingain in twee PS-regeringen terecht komt, lijkt hij zelf het grootste slachtoffer te zijn van zijn eigen splinterbom.