In de marge van de G20-top in Hamburg zijn er in de stad massaal rellen uitgebroken. De politie moest meermaals het waterkanon gebruiken om de (vermomde) activisten uit elkaar te drijven en erger te voorkomen. Minstens 160 agenten raakten daarbij gewond en er werden reeds 70 demonstranten opgepakt.

De G20-top is een jaarlijkse bijeenkomst van de leiders van de 20 grootste en belangrijkste economieën ter wereld waar onderwerpen als het milieu, economie en migratie op de agenda staan. Linkse antiglobalisten beschouwen de komst van deze top als een provocatie. De stad Hamburg staat immers bekend als een linkse stad.

Molotovcocktails en vuurpijlen

Donderdagavond braken de eerste rellen uit in Hamburg. Linkse en extreemlinkse groeperingen kondigen een ‘Welcome to hell’ protestmars aan en lieten een spoor van vernieling achter in de straten van de stad. Vandaag is de situatie echter volledig uit de hand gelopen. Auto’s werden in brand gestoken, ruiten van winkels en gebouwen werden ingegooid, de politie werd bekogeld met molotovcocktails, helikopterpiloten van de politie werden ‘gepest’ met lasers en er werden zelfs vuurpijlen afgevuurd naar de helikopters. Zo’n 160 agenten raakten gewond en 70 activisten werden opgepakt.

https://twitter.com/BrowserTips/status/883314239846404098

De politie wou voorbereid zijn op de protestacties en dus werd er door de Duitse regering zo’n 32 miljoen euro uitgetrokken. Er stonden tanks, helikopters, boten, waterkanonnen en zo’n 20.000 agenten met 150 politiehonden paraat om alles onder controle te houden. Het protest is echter zo groot en gewelddadig dat zelfs met al deze middelen de situatie in Hamburg compleet uit de hand dreigt te lopen en de politie een oproep deed aan andere korpsen om hen te komen helpen.

Een samenwerking van linkse antikapitalistische en gewelddadige groeperingen heeft ervoor gezorgd dat de situatie in de stad zo geëscaleerd is. Eén van deze groeperingen is Rote Flora. De gewelddadigheid van deze groepering werd in het verleden al onderlijnd door de uitspraken van woordvoerder Andreas Blechschmidt, die geweld als een legitiem politiek middel ziet: “Geweld kan voor ons een optie zijn in een politieke confrontatie.”

3 REACTIES