Tijdens de nacht van zondag op maandag heeft een dief de fiets van een winkeleigenaar in Leuven gestolen. De eigenaar kon de crimineel op film vastleggen en gaf de beelden aan de politie. De politie raadt de uitbater echter aan om de bewakingscamera te verwijderen. De eigenaar weigert dit en heeft het filmpje reeds op Facebook geplaatst.

Op de camerabeelden van de Leuvense zaak ‘Les Parisiennes’ is te zien hoe een kwaaddoener rond 3 uur ‘s nacht aan de haal gaat om een mountainbike. Na eerst de hoek om te gaan, keert hij op zijn stappen terug om doodleuk de fiets met slot en al op te heffen en mee te nemen.

https://www.facebook.com/lparisiennes/videos/1918421991505027/

Politie: “verwijder camera”

De eigenaar van de zaak – rechts op de foto onderaan – belde de politie om mee te delen dat de fiets gestolen was, maar kreeg ook ander nieuws te horen. “Ze willen dat ik mijn camera verwijder, maar dat ben ik niet van plan”, aldus de zaakvoerder aan Het Laatste Nieuws.

En nog: “Je zou eens moeten weten wat die investering van 400 euro mij al opgeleverd heeft. Studenten die paaltjes uittrekken, vechtpartijen, wildplassers, vrachtwagens die over het terras rijden…”

https://www.facebook.com/lparisiennes/posts/1731128666901028:0

Proces-verbaal

De commissaris van de politie van Leuven, Marc Vranckx, waarschuwt evenwel dat de eigenaar van Les Parisiennes fikse boetes kan krijgen: “Vorige maand hebben we nog een proces-verbaal moeten uitschrijven”. De commissaris wijst op de wet op de privacy die het filmen van bepaalde zaken verhindert. “Buren die vinden dat niemand hoeft te weten wie er bij hen over de vloer komt, bijvoorbeeld. In het specifieke geval van de bistro zou er ook een proces-verbaal opgesteld kunnen worden.”

De zaakvoerder geeft echter mee dat hij “enkel na onregelmatigheden” de camerabeelden bekijkt. De beelden worden maximaal tien dagen bewaard en vervolgens automatisch verwijderd, aldus de eigenaar. Wel wil hij nog wijzen op de verantwoordelijkheid van de overheid: “Wat houdt de politie trouwens tegen om hier zelf een camera te plaatsen?”

4 REACTIES

  1. Wet van de privacy, zeker voer voor discutie.
    Ik wil alleen toevoegen dat we zelf een camerasysteem gebruiken op het werk en hier aan zeeeer veel regels moeten voldoen zoals geen buren filmen (balkjes plaatsen) waar ik begrip voor heb.
    Sorry maar deze zaakvoerder heeft inderdaad nog wat werk voor hij zijn camera mag gebruiken, voor mij part boete.

    • discussie. iedereen mag een camera plaatsen en de beelden ervan opnemen. Je mag de beelden wel niet zomaar gebruiken, behalve wanneer ze wettelijk in orde zijn, bvb geen openbare weg of geen privaat eigendommen filmen. Er moet ook een wettelijk pictogram aanwezig zijn die verwittigt dat er opgenomen kan worden, met vermelding van de persoon die de beelden beheert

  2. Hoogste tijd om al dat politiek-correct gezemelzeik over “Privacy” te elimineren. “Safety First” ! Wat we ZEKER moeten voorkomen is dat de volkomen overgesubsidieerde “LINKSE Liga vd Rechten vd Crapuleuze Mens” de vermeende rechten van crapules BLIJFT laten primeren op de “Rechten vd Slachtoffer Mens”