In Rotterdam vond er afgelopen zaterdag een demonstratie tegen Israël plaats, naar aanleiding van de onrust rond de Tempelberg in Jeruzalem. Volgens de partij Leefbaar Rotterdam zijn daarbij antisemitische leuzen gescandeerd.

Leefbaar Rotterdam wil de deelnemers laten vervolgen. De manifestatie was gericht tegen het besluit van Israël om detectiepoorten op de Tempelberg te plaatsen. Aan deze betoging zouden ook leden van de islamitische partij NIDA hebben meegedaan.

Khaybar

Volgens raadslid Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam) zou er op de betoging onder meer “Khaybar, Khaybar ya yahud, Jaish Muhammad, sa yahud” wat “Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert terug” betekent. De leuze verwijst naar de slag bij Khaybar, waarbij een Joodse stam werd uitgeroeid. Deze slag wordt in verschillende hadith vermeld.

Leefbaar Rotterdam heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) in schriftelijke vragen opgeroepen maatregelen te nemen. De partij wil weten of men de leuzen als strafbaar beschouwt. Hier in België heeft men dit al eerder als aanzetten tot haat en geweld gedefinieerd.

Movement X Nederland

Nourdin el Ouali (NIDA) sluit niet uit dat leden van zijn partij bij het protest aanwezig waren. “Als er antisemitische leuzen zijn gescandeerd, keur ik dat af. Alleen vraag ik me af of echt is gescandeerd wat Leefbaar beweert. Die partij heeft wel vaker dergelijke beschuldigingen geuit, ook bijvoorbeeld over de demonstratie voor mensenrechten in Gaza die 10.000 mensen trok. Die bleken later ongegrond”, zegt al Ouali.

Volgens onderzoeksjournalist Carel Brendel waren er ook mensen op de betoging aanwezig van onder meer stichting Palestijnse Gemeenschap.nl, Het Palestijnse huis van Hamas-kopstuk Amin Abou Rashed, Boycott Divestment and Sanctions (BDS) Rotterdam en Movement X Nederland van Abou Jahjah.

3 REACTIES

  1. Draai en keer het zoals je wil, wie gelijk heeft in de discussie of niet, feit is dat men van langs om meer problemen uit het kruitvat, dat het midden-oosten is importeert naar hier, niettegenstaande de overgrote meerderheid van (echte) Europeanen er niets mee wil te maken hebben. Dat een relschopper en ruziestoker als Abu Jaja weer van de partij is zal dan ook niemand verwonderen.