In maart van dit jaar kwam staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in het oog van de storm te staan toen hij Artsen Zonder Grenzen en andere ngo’s die vluchtelingen redden op de Middellandse Zee verweet mee te werken aan mensensmokkel. Volgens een belangrijke instantie binnen de Europese Unie zijn de uitspraken van de staatssecretaris echter zo gek nog niet en blijken een aantal lidstaten van de Europese Unie de mening van Francken nu te volgen.

Nadat eerder al het Europese grensagentschap Frontex, het Italiaanse gerecht en de Oostenrijkse buitenlandminister Sebastian Kurz (ÖVP) verklaarden een verband te zien tussen de doden op de Middellandse Zee en de reddingsacties van vluchtelingenorganisaties, ziet het er nu naar uit dat ook steeds meer Europese lidstaten deze mening toegedaan zijn. Eind deze week zal een speciale bijeenkomst van de Europese ministers van Migratie in Talinn de rol van ngo’s in de vluchtelingencrisis evalueren.

Aanzuigeffect

Naar aanloop van deze bijzondere ministerraad verklaarde een hoge EU-diplomaat dat de Europese lidstaten inzien dat de reddingacties van ngo’s een aanzuigeffect creëren en zo mensensmokkelaars onrechtstreeks stimuleren. Theo Francken klopt zich op Facebook op de borst: “Wat enkele maanden geleden taboe was, is het nu gelukkig niet meer. […] vermoeiend, maar best grappig.”

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti eist alvast een vernieuwde Europese strategie en hekelt het feit dat er door reddingsoperaties van Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée op slechts enkele dagen tijd opnieuw 12.000 vluchtelingen aan land gebracht zijn.

2 REACTIES

  1. Het is aan AZG om de regels te volgen. Zij zouden de mensen moeten begeleiden naar de opvangkampen die hiervoor beschikbaar zijn gemaakt en geen eigen routes te bepalen.

Comments are closed.