De leiding van de Egyptische koptische Kerk heeft haar leden gevraagd om alle openbare religieuze evenementen te annuleren in de maand juli wegens een verhoogde dreiging voor terreur, zo meldt Al-Jazeera. Het bericht komt er na een reeks van aanslagen op koptische christenen in Egypte.

De Koptische kerk in Egypte omvat naar schatting 7 à 8 miljoen gelovigen (10% van de bevolking). Sommige schattingen hebben het zelfs over 15 miljoen, maar dit valt moeilijk te achterhalen omdat Egypte verbiedt om naar geloof te peilen. Al jaren zijn er ernstige spanning tussen de christelijke minderheid en de soennitisch islamitische meerderheid. Egypte kampt echter sinds kort met een opstand van IS-gerelateerde milities in de Sinaï-woestijn. De militaire acties van het Egyptische leger om dit in te dijken zijn voorlopig niet succesvol.

Koptische christenen in het defensief

De IS-militanten viseren vooral op veiligheidspersoneel en op de christelijke minderheid. Sinds begin van dit jaar stierven ongeveer honderd kopten in terreuraanslagen, onder andere bij de bomaanslag op de kathedraal van Cairo op palmzondag en op een groep bedevaarders in mei.

Nu lijken er opnieuw aanwijzingen te zijn voor aanslagen op korte termijn, waardoor alle openbare religieuze festiviteiten, pelgrimstochten alsook zomerkampen worden geannuleerd. De kerkdiensten zouden wel gewoon kunnen doorgaan, zij het wel met extra bescherming door veiligheidsdiensten.

Vrijdag werden nog twee Duitse toeristen fataal neergestoken door een man nabij een populaire Egyptische badplaats aan de Rode Zee. Vier anderen raakten daarbij gewond. Getuigen en vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten verkondigen dat de man met opzet buitenlanders zou geviseerd hebben.