Koning Marokko laat 1.200 gevangen vrij

1
728

De koning van Marokko, Mohammed VI, heeft in zijn jaarlijkse troonrede tegemoet gekomen aan de eisen van de bevolking in het Rif-gebied alwaar het reeds maanden onrustig is. Bij de bijna 1.200 gevangen die gratie kregen van de Arabische vorst kregen ook 58 Rif-activisten de vrijheid. Het is al maanden onrustig in het Rif-gebied.

Vandaag is de nationale feestdag in Marokko en dan voert de koning volgens de traditie zijn troonrede. Opvallend, dit jaar gebeurde dit al gisterenavond.

Rif-rellen

De bevolking in de Rif zijn al maanden betrokken in betogingen en politieke acties tegen de regering. Zij willen meer aandacht van de overheid. Specifiek gaat het om meer investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en economie. De koning zei gisterenavond in zijn rede dat deze eisen legitiem zijn. Desondanks blijft de vorst de ordetroepen steunen die afgelopen weken onder vuur kwamen wegens hardhandig optreden.

Op ‘koningsdag’ worden elk jaar gevangen vrijgelaten door middel van gratie. Dit jaar werden 1.178 gevangen vrijgelaten waaronder 58 activisten vanuit het Rif-gebied die werden opgepakt tijdens betogingen. Op de straten is er echter nog weinig te merken van erkentelijkheid. Het valt dus nog af te wachten of dit gebaar een groot effect zal hebben op de rust in Marokko. Vandaag wordt een nieuwe manifestatie gepland in Imzouren, een kleine stad in de streek.

In het interbellum werd tussen 1920 en 1927 een oorlog uitgevochten tussen de Rif-bevolking en de Spaanse en Franse koloniale mogendheden. Een van de onderscheiden officieren in het conflict was Francisco Franco die er tot generaal werd gepromoot. Na een langdurige oorlog moesten de Rif-stammen hun onafhankelijkheidsplannen opbergen, maar toch liet het conflict zijn nadrukken achter. Dit in zowel de Spaanse als de Marokkaanse collectieve geschiedenis. Wanneer Marokko in 1956 uiteindelijk onafhankelijk werd, kwam de bevolking van de Rif opnieuw in opstand tegen hun toenmalige vorst, Muhammed V.

1 REACTIE

  1. Overal ter wereld zijn er volkeren die zich niet thuis voelen in de staatkundige entiteit waarin zij verplicht zijn te leven, te werken en vooral te zwijgen. Dat gaat van het Rif over Tibet, Koerdistan, Baskenland, Catalonië, Vlaanderen, om maar enkele voorbeelden te geven. Eigenaardig, maar begrijpelijk is het feit dat in alle staten waar een volk zijn eigen beschikkingsrecht heeft gekregen of teruggekregen de vrede is teruggekeerd . Het vroegere Joegoslavië bv. Maar “volk” staat niet altijd synoniem voor “staat”. En de machthebbers in die staten verdedigen al te dikwijls andere belangen dan die van het volk.