In de nasleep van de aanslagen in Parijs kondigde de minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Jambon (N-VA), aan om de Brusselse kanaalzone op te kuisen. Het befaamde Kanaalplan van de minister lijkt momenteel zijn vruchten af te werpen. Zo werden er ondertussen al 97.245 woonstcontroles uitgevoerd waarbij er in totaal zo’n 10.605 inbreuken werden vastgesteld.  

Het Kanaalplan van Jambon draait op volle toeren. Zo worden er elke dag zo’n 190 adressen in het Brusselse gecontroleerd. Iedere dag worden er zo’n 21 personen uit het bevolkingsregister geschrapt omdat zij niet woonachtig zijn op de plaats waar ze staan ingeschreven. Dat bleek uit cijfers die N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen opvroeg bij de minister.

2.505 personen niet in bevolkings- of vreemdelingenregister

Het Kanaalplan startte in februari 2016. Voor de kanaalzone op te kuisen had de regering zo’n 15 miljoen euro vrijgemaakt, goed voor 300 bijkomende agenten. Het doel: met de grove borstel door de Brusselse kanaalzone. Anderhalf jaar later kan Jambon sterke resultaten voorleggen. Uit de cijfers die Vermeulen opvroeg, blijkt er net geen 100.000 woonstcontroles zijn uitgevoerd in de 7 Brusselse gemeenten en Vilvoorde die onder het Kanaalplan vallen.

De gemeente die het sterkst gecontroleerd werd is Anderlecht. Niet minder dan 26.804 woningen werden daar onderzocht. Schaarbeek met zo’n 18.627 woningen en Brussel-stad met zo’n 18.232 woningen volgen op respectievelijk plaats twee en drie. In Sint-Jans-Molenbeek, de gemeente waar Jambon zijn Kanaalplan initieel van start ging, werden 12.475 woonstcontroles uitgevoerd.

Het aantal inbreuken dat de politie vaststelde is opzienbarend. Zo zijn er op anderhalf jaar tijd meer dan 10.605 mensen ambtelijk geschrapt omdat zij een foutieve domicilie hadden opgegeven. 2.505 personen hadden zich dan weer niet in het bevolkings- of vreemdelingenregister ingeschreven. Verder werden er nog 474 stedenbouwkundige inbreuken vastgesteld, 178 gevallen van domiciliefraude opgemerkt en 79 woningen onbewoonbaar verklaard.

Ook tegen huisjesmelkerij (het verhuren van slechte, onhygiënische woningen tegen overdreven prijzen) werd er opgetreden. Zo werden er in 2016 acht dossiers tegen huisjesmelkers opgestart. Volgens Jambon zal dit aantal op korte termijn nog toenemen.

Vermeulen (N-VA): “Trendbreuk met de vorige regering”

Vermeulen is tevreden met deze resultaten. Zo laat hij weten dat “minister Jambon […] na de aanslagen in Brussel [had] beloofd om Molenbeek op te kuisen. Hij heeft hiervoor een plan opgesteld en middelen beschikbaar gemaakt om in verschillende Brusselse gemeenten orde op zaken te stellen. Dat er op zo een korte termijn bijna 100.000 woningen gecontroleerd zijn, is een pluim op de hoed van de minister en een duidelijke trendbreuk met de vorige regering.” Het Kamerlid laat verder nog weten dat volgens hem dergelijke operaties ook nuttig zijn in andere grootstedelijke gebieden.

Historische achterstand ingehaald

Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van Jambon, benadrukt het belang van de controles. Door de inschrijvingen in het vreemdelingenregister te controleren, krijgen de autoriteiten een correct beeld van wie er op het grondgebied aanwezig is.

Op die manier hoopt de minister dat er een eind komt aan de wetteloosheid en de financiële fraude waardoor terroristen in onze hoofdstad probleemloos van de radar kunnen verdwijnen. Ondanks het belang hiervan, hadden de politiezones Brussel-Zuid en Brussel-West een historische achterstand. Volgens Van Raemdonck is deze door het Kanaalplan nu ingehaald.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

1 REACTIE

  1. Worden die “jongeren”(ge weet wel) dan in het kanaal gezwierd bij toepassing van dat “Kanaalplan” ?

Comments are closed.