In de maand juni zijn er 447 vreemdelingen België uitgezet. Dit is het hoogste aantal sinds 2007. Een derde van de uitgezette vreemdelingen zat in een Belgische gevangenis. Dat schrijft Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) op zijn blog.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken schrijft de stijging zelf toe aan zijn terugkeerprogramma dat nu op volle toeren draait. Vorig jaar waren de resultaten minder goed door problemen op de luchthaven, klinkt het. Er werden toen in totaal 10.900 vreemdelingen gerepatrieerd. Als Francken er in slaagt het tempo van de voorbije zes maanden aan te houden zullen er dit jaar ongeveer 12.000 vreemdelingen worden uitgezet.

De 447 gedwongen repatriëringen van juni zijn het hoogste aantal in één maand sinds 2007. In dat jaar behoorde Roemenië immers nog niet tot de Europese Unie en ging een groot deel van de gedwongen repatriëringen naar dat land. Bij 156 repatriëringen ging het om gedetineerden. Samen waren de gevangenen goed voor 4.663 maanden cel ofwel 386 jaar effectieve gevangenisstraf.

Zware criminelen

Onder de uitgezette vreemdelingen zaten heel wat zware criminelen. Zo pleegden 62 onder hen diefstal met braak of geweld, begingen 4 onder hen een verkrachting en pleegden enkele onder hen zelfs een moord.

“Onze focus ligt op die categorie, want dat is ook wat onze bevolking wil”, zegt Francken. Wat betreft de andere gerepatrieerden gaat het om onderdanen van herkomstlanden waarmee België bilaterale akkoorden heeft afgesloten of vreemdelingen die volgens de procedure van de Dublinverordening worden uitgewezen naar het land waar ze voor het eerst asiel aanvroegen.

In juni stuurden we 156 criminelen uit de gevangenis terug. Het tweede hoogste maandcijfer ooit (hoogste was mei '16 met…

Publiée par Theo Francken sur vendredi 7 juillet 2017

Het aantal terugdrijvingen zit ook in stijgende lijn. In dergelijke gevallen gaat het om vreemdelingen die aan onze Schengengrenzen in luchthavens worden tegengehouden en meteen worden teruggestuurd. Het aantal vrijwillige terugkeerders is dit jaar evenwel gedaald. Daar waar vorig jaar van januari tot mei nog 2.062 vreemdelingen vrijwillig terugkeerden naar hun herkomstland gaat het dit jaar in dezelfde periode slechts om 1.731 mensen.