Enkele dagen na het dreigement om haar havens te sluiten voor boten met migranten, uit Italië opnieuw kritiek op het EU-vluchtelingenbeleid. Ditmaal bij monde van de minister van Binnenlandse Zaken, Marco Minniti, dit vindt dat de Italië te weinig steun krijgt vanuit de EU.

“Italië krijgt onvoldoende ondersteuning vanuit de Europese Unie”, klinkt het in een interview met de Italiaanse krant Il Messaggero. “Wanneer de enige havens waar asielzoekers worden opgenomen in Italië liggen, dan klopt er iets niet. Dat is de kern van het probleem”, aldus Marco Minniti.

“Ik zou me als voorstander van Europa trots voelen wanneer minstens één schip naar een ander land dan Italië zou varen. Het zou het Italiaanse probleem nog niet oplossen, maar het zou wel een buitengewoon signaal zijn”, aldus Minniti aan Il Messaggero.

De uitspraak komt er vlak voor een overleg tussen Frankrijk en Italië over de kwestie. Zondagavond om zal Minniti deelnemen aan een overleg met de ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland. Ook Dimitris Avramopoulos, Europees commissaris voor Migratie, zal deelnemen aan het overleg.

De voorbije dagen kwamen bijna 11.000 migranten en vluchtelingen aan in Italië. Het land gaf eerder deze week te kennen dat het overweegt om haar havens te sluiten voor boten met migranten.

Bewijs samenwerking NGO's en mensensmokkelaars
Kaart: Gefira: Bewijs samenwerking NGO’s en mensensmokkelaars

Italiaanse media berichten dat de Italiaanse regering toestemming heeft gevraagd aan de Europese Unie om haar asielprocedures drastisch te veranderen. De Italiaanse ambassadeur bij de Europese Unie zou daarvoor een brief hebben afgegeven aan eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos.

Onlangs kwam aan het licht dat sommige NGO’s wel degelijk samenwerken met mensensmokkelaars op de Middellandse Zee en meerbepaald in Libië. Dat zei Italiaanse procureur Carmelo Zuccaro. “We hebben bewijzen dat er directe contacten bestaan tussen bepaalde ngo’s en mensensmokkelaars in Libië”, zegt de procureur.

Vele migranten, veelal uit Sub-Saharaans Afrika, kiezen de route via Libië richting Italië. Sinds 2014 maakten jaarlijks meer dan 150.000 mensen deze oversteek van de Middellandse Zee. De voorbije dagen alleen al ging het om 11.000 migranten. Minniti benadrukte dan ook dat het belangrijk is om stabiliteit te creëeren in Libië en beter samen te werken met de Libische autoriteiten.

1 REACTIE

  1. Natuurlijk werken (sommige) NGO’s samen met mensensmokkelaars . Veiligheidshalve vermeld ik sommige want ze blijken nogal lange teentjes te hebben . Feit is echter dat de meesten heel behendig zijn in het bedelen bij de grote massa , nogal creatief omspringen met de waarheid en het geld dat ze ophalen besteden op een manier die niet of nauwelijks te controleren valt en aan dingen die op zijn minst dubieus te noemen zijn . Dat de meesten gelinkt zijn aan een of andere religie , specialisten in witwas- en hersenspoeloperaties , zal daar natuurlijk niet vreemd aan zijn .