De Italiaanse marine gaat de Libische kustwacht helpen om migranten en mensensmokkelaars tegen te houden binnen de Libische territoriale wateren. Hierdoor kan men deze terug begeleiden naar de Libische kust.

Dat is althans van de bedoeling van een deal die Italië heeft gesloten met de Libische regering in Tripoli. Hierdoor mogen Italiaanse oorlogsschepen binnen de Libische territoriale wateren opereren om de Libische kustwacht te helpen.

Migranten terug naar Libische kust

De deal kwam nadat het hoofd van de islamistische regering in Tripoli, Faiez Serraj, aan de Italiaanse premier Paolo Gentiloni (PD) had gevraagd om de Italiaanse marine te sturen om de Libische kustwacht bij te staan. Volgens de experten zal de Italiaanse bijdrage er vooral uit bestaan hun radar te gebruiken om mensensmokkelaars te detecteren en aan te duiden voor de Libische kustwacht.

Wat deze deal bijzonder maakt is dat het de bedoeling is dat de Italiaanse marine de migranten die het oppikt binnen de Libische territoriale wateren ook terug brengt naar de Libische kust. Momenteel worden de overgrote meerderheid van de migranten die opgepikt worden in internationale wateren naar de Italiaanse kust gebracht door NGO’s of de Italiaanse kustwacht. Volgens critici fungeren de NGO’s zo als veerdienst voor de mensensmokkelaars.

Er was al eerder een deal tussen de EU en Italië enerzijds en Tripoli anderzijds. Via deze deal hielp de EU de Libische kustwacht met training en materieel. Ook hielp Italië met het bekostigen van vluchtelingenkampen in Libië. Toen weigerde de islamistische regering in Tripoli wel om Italiaanse schepen toe te staan in haar territoriale wateren uit vrees dat dit binnen Libië als een inbreuk op de nationale soevereiniteit gepercipieerd zou worden.

Italië kreunt de laatste tijd onder de grote hoeveelheden migranten die het land binnenkomen vanuit Noord-Afrika. Hierdoor lopen ook binnen de EU de spanningen op over de te volgen weg. Indien deze nieuwe deal het beoogde effect heeft is dat een godsgeschenk voor Italië.

Chaos in Libië

De deal werd gesloten in Rome. Serraj bezocht de stad nadat hij van Parijs kwam om een wapenstilstand te ondertekenen met zijn rivaal Khalifa Haftar. De twee beloofden daar verkiezingen te organiseren om een halt toe te roepen aan de chaos in Libië. De situatie in het land zorgt ervoor dat mensensmokkelaars er veelal ongestoord kunnen opereren.

Sinds de val van Moammar al-Qadhafi is het land verwikkeld in een burgeroorlog waarbij tientallen gewapende milities en twee rivaliserende regeringen om de macht strijden. Daarnaast zijn er ook groepen gelieerd aan Al-Qaeda en Islamitische Staat actief. De regering in Tripoli heeft een islamistische inslag en wordt gesteund door Qatar en Turkije, de regering in Tobroek staat onder leiding van commandant Haftar en wordt gesteund door Egypte, de Saoedi’s en het Westen.

1 REACTIE