IS-leider al-Baghdadi overleden

0
2312

Aboe Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep Islamitische Staat, is dood. Dat hebben strijders van IS bekendgemaakt in een korte boodschap.

Vorige maand kondigde Russische autoriteiten aan dat het (mogelijk) leider van terreurgroep IS Aboe Bakr al-Baghdadi zou gedood hebben tijdens luchtaanvallen op een hoofdkwartier in Raqqa. Nu bevestigt de terreurgroep dat al-Baghdadi inderdaad om het leven is gekomen.

Hevige machtsstrijd om leiderschap

In de nacht van 27 op 28 mei 2017 voerde de Russische luchtmacht verscheidene luchtaanvallen uit op een vergadering waar allerlei kopstukken van de terreurgroep verzameld hadden. Op 16 juni 2017 kondigde het Russische ministerie van Defensie aan dat de luchtmacht mogelijk de leider van IS Aboe Bakr al-Baghdadi gedood zou hebben tijdens luchtaanvallen boven de ‘hoofdstad van het kalifaat’, Raqqa.

Volgens de Verenigde Staten was er geen enkel bewijs dat de dood van al-Baghdadi zou staven. “De dood van al-Baghdadi zou zeker welkom zijn, maar we hebben geen enkel uitsluitend bewijs dat dit aantoont”, aldus Amerikaans kolonel Ryan Dillon. Op 29 juni bevestigde Alexei Pushkov, Russisch wetgever, de dood van de al-Baghdadi. Er zou immers een hevige machtsstrijd aan de gang zijn binnen de terreurgroep wat erop wijst dat de leider zou zijn omgekomen.

Het nieuws dat al-Baghdadi zou zijn omgebracht kwam er echter niet voor het eerst. In het verleden werd reeds verschillende keren bekendgemaakt dat de IS-leider om het leven zou zijn gekomen. Na de bekendmaking van zijn mogelijke dood werden deze overlijdensberichten achteraf steeds weerlegd. Zo ook door de leider zelf, die zich via videoboodschappen tot zijn aanhangers richtte. Al-Baghdadi bleek toen altijd slechts gewond te zijn geraakt.