Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) trekt dan toch de erkenning van de Beringse Fatih-Moskee in. “Bevolkingsgroepen worden er tegen elkaar opgezet of uitgesloten”, is de conclusie die ze trekt uit een brief die ze kreeg van de moskee. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De bal ging enkele maanden geleden aan het rollen na een nota over het Turkse religieuze overheidsdepartement ‘Diyanet’. Deze nota kwam er volgens Staatsveiligheid op verzoek van federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Er was toen controverse ontstaan nadat in de pers werd bericht over Turkse imams die als politieke spionnen zouden worden ingezet. Staatsveiligheid en Homans discussieerden in april via de pers over het al dan niet bestaan van bezwarende beweegredenen om de erkenning van de moskee in te trekken.

“Je moet half blind en doof zijn om niet te merken wat er gaande is bij de Vlaamse Turken. […] Voor mij is er dan ook geen discussie: de Vlaamse belastingbetaler moet die waanzin niet langer subsidiëren.” Dat zei Homans in een interview met Het Laatste Nieuws in april.

Homans zet nu dus door en gaat effectief over tot de intrekking. “Ik heb zaterdag beslist om de erkenning op te heffen”, zegt ze aan Het Laatste Nieuws. “Een antwoord dat de Fatih-moskee me stuurde in het kader van de procedure gaf de doorslag. In die brief wordt de Gülen-beweging op één lijn gezet met Islamitische Staat en zegt de moskee dat het haar taak is om gewelddadige organisaties te bestrijden. Nochtans staat die beweging bij onze veiligheidsdiensten helemaal niet als staatsgevaarlijk bekend”, aldus Homans.

“Als minister van Integratie kan ik niet dulden dat bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet of uitgesloten. Daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid”, concludeert de N-VA-politica.

Diyanet-moskeeën‘ vallen direct onder het Turkse ministerie van Algemene Zaken: Ankara zorgt voor de imams in deze moskeeën en ziet er op toe dat de preken conform zijn met wat in Ankara over zaken wordt gedacht. Diyanet İşleri Başkanlığı betekent letterlijk ‘Presidium voor Godsdienstzaken’. Sinds 1982 worden tweeënzestig van de meer dan honderd Turkse moskeeën in België gecontroleerd door de ‘Belçika Türk İslam Diyanet Vakfı’.

2 REACTIES