Het heeft tien jaar geduurd maar faciliteitengemeente Linkebeek heeft nu eindelijk een ‘echte’ burgemeester. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft beslist om Franstalige schepen Valérie Geeurickx (LB) te benoemen.

De communautaire hervormingen mogen dan wel in de koelkast steken, in de faciliteitengemeente zijn ze brandend actueel. Al jaren spelen de faciliteitengemeenten en minister Homans een spelletje kat en muis. Recent nog trokken de burgemeesters van Wezembeek-Oppem en Linkebeek naar de Raad van State tegen Homans omdat die laatste de taalregisters van enkele faciliteitengemeenten had vernietigd.

Het lijkt erop dat er nu een einde komt aan dit geruzie. Vlaams minister Liesbeth Homans benoemde Valérie Geurickx (LB) tot burgemeester. Geeurickx zal de eed afleggen bij provinciegouverneur Lodewijk De Witte. Daarmee zou Linkebeek dan toch een benoemde Franstalige burgemeester krijgen.

Schending taalwetten

Homans kreeg zestig dagen de tijd om zich uit de spreken op de aanwijzing van Geuurickx door de gemeenteraad en doet dit dus nu. Geeurickx werd voorgedragen door een Franstalige meerderheid.

De Franstalige meerderheid had initieel Damien Thiéry voorgedragen ans burgemeester. Ze deed dit voor de eerste keer na de lokale verkiezingen van 2006, maar toenmalig Vlaams minister Marino Keulen (Open VLD) weigerde de benoeming van Thiéry wegens schending van de taalwetten bij het versturen van de oproepingsbrieven voor de verkiezingen.

Thiéry werd na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 nog driemaal voorgedragen, maar de bevoegde Vlaamse minister ging nooit over tot een benoeming. De beroepen die Thiéry telkens instelde bij de Raad van State veranderden hier niets aan.

Overwinning

Daar waar Thiéry niet benoemd werd omdat hij inbreuken had gepleegd op de taalwetten, vond Homans geen bezwaren tegen de benoeming van schepen Geeurickx. “Uiteraard gaan wij er wel op toezien dat de taalwetten blijvend gerespecteerd worden”, benadrukt de woordvoerder van Homans.

Damien Thiéry is verheugd en spreekt in een reactie voor persagentschap Belga van een overwinning. “Door de benoeming van Geeurickx als burgemeester kunnen wij eindelijk een derde schepen benoemen en zijn we voltallig”, klinkt het. “Binnen de Franstalige meerderheid blijft in de praktijk alles hetzelfde als voorheen. Ik behoud de leiding van onze fractie.”