Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil beginnen knippen in de vele bestuurszitjes in de intercommunales. Dat zijn (meestal) nutsbedrijven van gemeentes. Maar dat is niet naar de zin van vele politici die zetelen in de besturen van die intercommunales. Zij willen dat de minister haar plannen herziet. Opvallend, het protest komt van vertegenwoordigers van bijna alle partijen, inclusief de N-VA. “Ik wil kleinere en meer transparante bestuursorganen. Ik zal dus niks aanpassen”, vertelt de N-VA-toppolitica echter vastberaden aan Het Laatste Nieuws.

Sinds de affaires rond Samusocial maar ook rond Publifin en Telenet is een ‘nieuwe politieke cultuur’ hét politieke debat geworden in België. Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans wil graag haar duit in het zakje doen door de raden van bestuur in de intercommunales af te slanken. Dit werd zo voor de zomer aangekondigd. Maar dit zet kwaad bloed bij mandatarissen van nagenoeg elke partij. Enkel Vlaams Belang en PVDA zijn niet betrokken bij de ‘revolte’ tegen Homans.

Protestbrieven aan Homans

Het Laatste Nieuws bekeek een verzameling van brieven die richting het kabinet van Homans vertrokken. Verschillende intercommunales stemden in met het versturen van klachtbrieven. In de brieven worden de afslankingsplannen van Homans bekritiseerd. De politieke kleuren van de klagers zijn divers: van Groen over sp.a tot CD&V, open Vld en N-VA.

Homans wil graag dat alle intercommunales in de toekomst met maximaal 15 bestuursleden werken. Dit heeft als gevolg dat verschillende gemeentes geen vertegenwoordiging meer zullen hebben in de intercommunales waarin ze participeren. “Niet democratisch”, zo klinkt het in de klachten.

In de brieven staat ook vermeld dat de plannen zorgen voor spanningen tussen de bovenkaders van de partijen en de lokale basis. Maar liefst meer dan 100 gemeenten lieten al een protest optekenen via hun vertegenwoordigers in de intercommunales. Homans houdt echter het been stijf: “Ik wil kleinere en meer transparante bestuursorganen. Ik zal dus niks aanpassen”.

1 REACTIE