Hoe ziet Libië eruit na de slag om Benghazi?

0
1021

Afgelopen week kondigde veldmaarschalk Khalifa Haftar in een persconferentie aan dat de slag om Benghazi eindelijk afgelopen was, en dat zijn militie, het ‘Libyan National Army’, de stad volledig veroverd had. In de dagen na deze bekendmaking vonden echter nog enkele gevechten plaats in Benghazi. Het gaat evenwel slechts om enkele kleine groepen islamistische militanten die zich nog in de stad bevinden. Nu deze operatie, die reeds drie jaar actief was onder de bredere ‘Operation Dignity’, ongeveer afgerond is, zal Haftar zijn focus kunnen verleggen, en zijn invloed uitbreiden naar andere delen van het land.

De grote vraag is natuurlijk, nu er troepen van de LNA vrijgemaakt worden naarmate veiligheidsoperaties in Benghazi zullen afbouwen, waar Haftar zijn prioriteiten zal leggen en deze herwonnen capaciteit zal inzetten. Het is waarschijnlijk dat Haftar zal proberen een sterkere positie uit te bouwen in centraal Libië, en in het zuidwesten van het land. Momenteel overheersen Haftar en zijn milities het oosten van het land. Daar bevindt zich ook de Tobruk-regering aan wie Haftar gelinkt is, maar dit is natuurlijk slechts één van de drie regeringen die zich in Libië bevinden.

Focus op interne en externe relaties

Het ziet er echter niet naar uit dat Haftar zomaar het rechtstreeks conflict zal opzoeken met deze andere regeringen. In Tripoli bevinden zich zowel de GNC (General National Congress) en de officieel erkende GNA (Government of National Accord). Haftar heeft zich echter pragmatisch opgesteld in onderhandelingen met de GNA, maar staat natuurlijk wel vijandig tegenover sommige van de meer jihadistische milities in Libië die de GNA ondersteunen. Het einde van de slag om Benghazi zal waarschijnlijk weinig veranderen aan de houdingen van de andere regeringen ten opzichte van Haftar. Een doorbraak om een verenigde Libische regering te verkrijgen zit er dus nog niet meteen in.

Wel zal Haftar zijn overwinning naar alle waarschijnlijkheid aanwenden om in het buitenland meer steun te verkrijgen. Haftar wordt reeds sterk gesteund door Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, maar de overwinning over jihadistische elementen in de stad Benghazi kan andere spelers in het Westen of zelfs Rusland overtuigen. Als de veldmaarschalk daarentegen het conflict aangaat met groepen verbonden aan de GNA, kan dit zijn kansen om gezien te worden als een mogelijke kracht voor vereniging van Libië opnieuw verzwakken.

Beperkingen op nieuwe militaire offensieven

Zonder die externe steun zal Haftar voorzichtig moeten omgaan met de middelen die hij heeft. Ook al is de strijd om Benghazi gestreden, als Haftar te veel van zijn troepen verplaatst naar andere fronten bestaat de kans dat er in minder streng bewaakte gebieden opnieuw lokaal verzet door islamistische groeperingen ontstaat. Dit gevaar, maar ook de negatieve gevolgen van rechtstreeks in conflict met de GNA verwikkeld te raken, zal er dus voor zorgen dat Haftar niet te agressief kan optreden in andere gebieden van Libië.

Het is wel waarschijnlijk dat de LNA zich meer zal gaan richten op gebieden in Libië zoals Al Jufrah en Sabha, beiden regio’s in centraal Libië. Ook als Haftar zich daar niet meteen vijandelijk opstelt tegen milities die verbonden zijn aan de GNA of de milities uit Misrata die vorig jaar Sirte bevrijdden van de Islamitische Staat, bestaat de kans natuurlijk wel dat het ongewild tot schermutselingen komt. Ten zuiden van de stad Sirte vonden vorige week reeds enkele gevechten plaats tussen de LNA en al-Bunyan al-Marsous, een gematigde militie verbonden aan Misrata.

Na de overwinning in Benghazi wordt het dus meer uitkijken naar hoe Haftar deze overwinning kan vertalen naar zijn externe relaties toe, specifiek inzake grotere militaire steun. Daarnaast kan Haftar ook proberen zijn positie binnen Libië verder uit te bouwen, maar dit zal gevoelig liggen tenzij hij zich kan opwerpen als de militaire leider die de buitenlandse belangen vertegenwoordigt.