Afgelopen donderdag ontsnapten twee gevangenen uit het Hof van Beroep in Antwerpen. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemde het incident gisteren een “dieptepunt” op de regionale zender ATV. Volgens de N-VA-voorzitter is de ontsnapping immers te wijten aan een gebrek aan investeringen in Antwerpen door Justitieminister Koen Geens (CD&V).

Bart De Wever is boos op minister Geens. Agenten moeten in Antwerpen noodgedwongen de taken van Justitie overnemen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de scaningangen van de gerechtsgebouwen in Antwerpen. Volgens De Wever is dit “één van de vele voorbeelden” van het gebrek aan geld dat minister Geens vrijmaakt voor Antwerpen. “Wij doen eigenlijk alles”, vertelt De Wever. Geens riposteert door te stellen dat de wettelijke bepalingen duidelijk zijn: De lokale politie is samen met de federale politie verantwoordelijk voor het transport van gevangenen.

De Wever: “Dit is er ver over”

De Wever vertelde gisteren op ATV dat “het al jaren een grote ergernis” is dat “de minister van Justitie heel weinig investeert in de veiligheid van de Antwerpse justitiepaleizen”.

“In Antwerpen krijgen wij bijna niks meer. Er zijn ons 77 mensen toegezegd in 2006 door mevrouw Onkelinx (PS, red.) – toen nog minister van Justitie. Men heeft dat nooit ingevuld”, licht De Wever toe. “Theoretisch is men nooit verder geraakt dan 36 mensen en daarvan waren er vorige week welgeteld vier. […] Als ik dan de minister op televisie hoor zeggen: ‘Ja, het is een een gedeelde verantwoordelijkheid, ook de lokale politie moet iets doen’, dan vind ik dat er echt ver over. Wij doen eigenlijk alles”.

Volgens De Wever moet de Antwerpse politie momenteel permanent 41 agenten inzetten om de gaten in te vullen die Justitie achterlaat. Dit terwijl Geens wel geld geeft aan Brussel en waar Justitie wel de beveiligingsposten bemant, zo klaagt De Wever aan.

Geens: “Misverstand bij De Wever”

De minister van Justitie zei aan Radio 1 dat hij gelooft dat er een misverstand lijkt te zijn bij “meneer de Wever wat betreft de taakverdeling tussen de lokale politie en het veiligheidskorps van justitie”. Volgens Geens zijn de wettelijke bepalingen duidelijk: de lokale politie is samen met de federale politie verantwoordelijk voor het transport van gevangenen naar de justitiepaleizen. Het veiligheidskorps van Justitie komt hierbij tussen “in ondersteuning” en hoort niet het meeste van de last te dragen, aldus de minister.

Bovendien gebeuren de transporten ook onder rekenschap van de lokale politie, stelt Geens. Als er dan iets misloopt zoals de ontsnapping donderdag, dan is in feite de lokale politie aansprakelijk. “Dus ik vind inderdaad de beschuldigingen van meneer De Wever nogal hard”, zo verdedigt Geens zichzelf. De minister beweert dat Justitie 420 mensen ter beschikking heeft voor het veiligheidskorps. Echter, volgens een raming van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn er 850 transporteurs nodig voor de gevangenen te verplaatsen. Er zou spoedig een nieuw korps moeten opgericht worden met 1.700 mensen. Dit zal evenwel nog enkele maanden op zich moeten laten wachten.

Bruno Luyten, voorzitter van het Antwerpse Hof van Beroep, had donderdag ook al fikse kritiek geuit aan het adres van Geens inzake de onderbemanning van de veiligheidskorpsen van Justitie.

Begrotingsperikelen

De regering zit nu opnieuw samen om de begroting te bespreken. De gesprekken – die plaatsvinden in Hertoginnedal – hebben echter heel wat problemen. Niet alleen is er een gat van nagenoeg 8 miljard, maar ligt Open Vld ook dwars inzake het voorstel van premier Charles Michel (MR). Die wil graag een taks op effectenrekeningen (rekeningen met beleggingen) invoeren.

En nu wordt de zaak dus nog extra vermoeilijkt door de ruzie tussen federale coalitiepartners N-VA en CD&V over Justitie.