Saab uitgeschakeld als opvolger van Belgische F-16

0
2012

De Zweedse wapen- en wapenfabricant Saab is geen kandidaat meer om de Belgische F-16-straaljagers te vervangen. Dat laat de Zweedse overheid weten via een persmededeling. Dat is een tegenvaller want de Gripen-jet van Saab was qua prijs/kwaliteit een van de beste alternatieven.

De Belgische Defensie wil haar vloot jets vervangen door een moderner vliegtuig vanaf 2019. Het ontwerp van de F-16 dateert immers reeds van de jaren ’70. Hiervoor houdt de Belgische regering rekening met een aantal opvolgers, maar de Zweedse Gripen E van producent Saab hoort hier dus niet meer bij. Zweden laat weten dat het geen antwoord zal geven op de Belgische aanbestedingsvraag omdat het niet kan ingaan op de hoge Belgische eisen. Specifiek gaat het om operationele steun na de verkoop.

Nucleaire capaciteit of te hoge eisen?

In de media is te lezen dat een mogelijke reden voor de Zweedse exit het gebrek aan nucleaire capaciteit bij de Gripen is. De Gripen kan namelijk geen kernbommen dragen. Dit terwijl de F-16 en de ex-concurrenten van Gripen dit wel kunnen. De aanwezigheid van Amerikaanse kernbommen op ons grondgebied wordt officieel ontkend noch bevestigd. Het is evenwel reeds vele jaren een publiek geheim dat op Kleine-Brogel verschillende kernwapens van de VS opgeslagen liggen. In 2008 heeft oud-minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) dat ook bevestigd.

Dat gegeven wil daarom echter nog niet zeggen dat dit de reden is waarom Saab zich terugtrekt. In januari verzekerde Defensie SCEPTR nog dat nucleaire capaciteiten niet van tel zijn. De Belgische benodigdheden die gecommuniceerd werden aan Saab zijn openbaar te raadplegen en daarin wordt niet gerept over kernwapens. België heeft wel op ander vlakken hoge eisen gesteld.

De Zweedse overheid communiceert dan ook dat de optie is afgesprongen omdat voldoen aan de hoge Belgische eisen een beleidsverandering vergt. Dat politiek mandaat bestaat niet vandaag, laat Zweden weten. Het onderhoudswerk dat België wil na de aankoop is wellicht een brug te ver voor de Zweden.

Toen waren ze nog met drie

De weigering van Zweden om nog mee te doen aan de Belgische aanbesteding is ergens jammer omdat de Gripen E goedkoper was/is dan zijn concurrenten terwijl het toch performant bleef in vergelijking met de oorspronkelijke mededingers.

De F-35 vergeleken met de concurrenten.
De F-35 vergeleken met de concurrenten. Intussen zijn de Gripen en de F/A-18 geen mededingers meer.

Eerder haakte ook al Boeing af waardoor ook de F/A-18 niet zal gebruikt worden door de Belgische luchtmacht. De regering heeft 3,6 miljard euro voorzien om 34 nieuwe jagers te kopen. De wedstrijd gaat nu nog tussen de F-35 van het Amerikaanse Lockheed-Martin, de Rafale van het Franse Dassault en de Eurofighter Typhoon van Airbus.