De oppositie maakt gehakt van het zomerakkoord van de regering-Michel. Zo is voor Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken “de meerwaarde van de N-VA in deze regering […] een raadsel”. Ook sp.a-voorzitter John Crombez haalt vernietigend uit. Zo is voor hem “dit zomerakkoord […] een koterij met 0,15% rechtvaardigheid”. 

Om 4 uur gisterennacht had de regering-Michel een akkoord. “Agreement“, tweette premier Charles Michel (MR) enthousiast. In de nieuwe begroting zitten een hele batterij aan fiscale maatregelen. Zo komt er nu een lagere vennootschapsbelasting en een effectentaks voor vermogens groter dan 500.000 euro. De oppositie echter, is hier minder enthousiast over.

Vlaams Belang: “Gebroken beloftes”

Het Vlaams Belang haalt fel uit naar het zomerakkoord. Zo is de partij niet opgezet met de regeling van het Arco-dossier. In een persmededeling laat de partij weten dat de N-VA “die zich voor de camera’s aanvankelijk steeds hard opstelde in het Arco-dossier, […] nu [zwijgt] in alle talen, […] door de knieën [gaat] en […] stilzwijgend mee[werkt] aan wat in feite gelegaliseerde diefstal is”.

Ook omtrent de mystery calls heerst er bij het Vlaams Belang ontevredenheid. Zo komen deze, in weerwil van wat N-VA in het verleden stelde, er toch. De partij ziet ook nog andere gemiste kansen. Zo is de huidige taks op effectenrekeningen volgens de partij “niet meer dan een doekje voor het bloeden”. Verder hekelt ze dat de regering niets doet aan de complexe belastingaangifte.

“Na het bekijken van dit zomerakkoord kan men zich de vraag stellen wat de N-VA nog in deze regering doet of wat haar precieze meerwaarde er in is. Naar het verschil met haar traditionele coalitiegenoten MR, CD&V en Open VLD is het zoeken met een vergrootglas. Premier Michel stelde wat betreft dit akkoord dat de burgers er de vruchten van zouden kunnen plukken. Hij is vergeten zeggen dat het om rotte vruchten zou gaan”, voorzitter Van Grieken.

Crombez (sp.a): Pogingen CD&V zijn pathetisch

Vlaams Belang is niet de enige oppositiepartij die stelt dat er geen spoor te bekennen valt van een fiscale vereenvoudiging. Zo raakt volgens Crombez “niemand nog wijs uit al die extra koterijen en in the end verandert er niets écht.” De partij benadrukt verder nog haar ideeën over een fiscale hervorming. Zo willen de socialisten iedere euro, ongeacht zijn herkomst, hetzelfde belasten. Volgens Crombez is “dat […] pas […] rechtvaardige fiscaliteit. Zo kunnen we de belastingen op werk met 10 procent verlagen.”

De rode voorzitter haalt eveneens vernietigend uit naar de taks van 0,15% op effectenrekeningen boven de 500.000 euro. Crombez doet “het […] denken aan Alberto Contador, toen die op doping werd betrapt: zero, zero, zero. Met rechtvaardige fiscaliteit heeft dit niets te maken, zeker als je weet dat superrijken tegelijk worden vrijgesteld van belasting op hun eerste schijf dividenden. Bovendien kunnen ze makkelijk hun geld spreiden om onder die lat te blijven, of investeren in vastgoed en dure schilderijen om die taks te ontlopen. Net zoals de speculatietaks zal dit dus niks opbrengen. Kleine spaarders – mensen die elke dag hard werken – worden dan weer wél aangepakt door de halvering van de vrijstelling op spaarboekjes. Deze begroting bevat 0,15% rechtvaardigheid.”

Volgens Crombez gaat het met deze regering “nooit lukken”. De pogingen van CD&V om ‘sociale’ maatregelen uit de brand te slepen noemt hij “moedig, maar ook pathetisch”.

2 REACTIES

  1. Een wat rare opmerking van het VB op dit zogenaamd “akkoord” wat betreft de belasting op effectenrekeningen. Is het niet genoeg voor VB? Nog meer belastingen, ook voor wie gespaard heeft voor zijn pensioen? Laat het eens weten aub. De kritiek op N-VA daarentegen is meer dan terecht. Zie ook mijn commentaar onder
    Regering Michel heeft
    zomerakkoord, mét mystery calls

  2. Als het Van Grieken erom te doen is het VB groter te maken en de NVA een pad in de korf te zetten of te dwingen het cordon op te heffen zou hij beter de punten accentueren die de NVA van het VB heeft overgenomen en diegenen die ze nu, zij het gedeeltelijk proberen toe te passen, ondanks onze giftig-linkse media, volmondig bijtreden. Ik vraag me af hoe ze bij de NVA zouden reageren moest bv. Francken gelijk krijgen van het VB. Dewever zou één en ander van zijn onnozele en totaal ondemocratische houding uit het toenmalig interview met Van Grieken toen hij zei alle, ook de meest logische voorstellen van het VB zou negeren mogen herzien. Ge moet niet denken dat alle NVA’ers resoluut achter Dewever staan, en er is heus niet veel nodig om hem te laten vallen en terug te stemmen voor het VB. Maar, Van Grieken, oppositie omwille van de oppositie wordt ook van langs om minder aanvaard. Vlamingen luisteren niet meer naar de pastoor en de bisschoppen. En nog minder naar beroepspolitiekers.