Op de G20-top in Hamburg kwamen alle partijen tot een overeenkomst in verband met internationale vrijhandel. Over het klimaat was men het eens dat ze het oneens zijn.

De G20-top is een jaarlijkse bijeenkomst van de leiders van de 20 grootste en belangrijkste economieën ter wereld waar onderwerpen als het klimaat, economie en migratie op de agenda staan. Dit jaar vond de top plaats in Hamburg, de thuishaven van Angela Merkel. Gastvrouw Angela Merkel las zaterdagavond de slotverklaring van de top voor.

Akkoord dat er geen akkoord is

Al snel werd een akkoord bereikt in verband met internationale vrijhandel. Alle partijen zijn het eens dat er gestreefd moet worden naar volledige vrijhandel en dat de strijd met protectionisme en oneerlijke handelspraktijken aangegaan moet worden. Trump deed dus water bij zijn wijn nadat hij eerder aankondigde dat hij een protectionistisch beleid zou voeren en hij vrijhandelsakkoorden als NAFTA en TPP van tafel veegde.

Een akkoord over het klimaat liet langer op zich wachten. Uiteindelijk kwam men tot een akkoord dat er geen akkoord was. Van de 20 aanwezige landen op de top herbevestigden 19 landen dat ze het klimaatakkoord van Parijs zullen naleven. Donald Trump hield voet bij stuk en blijft deelname aan het verdrag weigeren. Merkel was opgelucht dat alle andere landen formeel achter het akkoord blijven staan. “Alle andere landen willen zich aan hun verplichtingen houden”, aldus Merkel. Emmanuel Macron kondigde tevens aan dat hij in december een nieuwe klimaattop zal organiseren en dat hij hoopt president Trump nog te overtuigen toch deel te nemen.

Opmerkelijk: na de top communiceerde Turks president Erdogan dat ook hij twijfelt over deelname aan het klimaatakkoord. Hij zou naar eigen zeggen Turkije het statuut van ontwikkelingsland willen laten verkrijgen zodat Turkije geld kan ontvangen uit het klimaatfonds. Industrielanden, wat Turkije momenteel is, moeten geld doneren aan dit fonds. “Ik heb Emmanuel Macron en Angela Merkel meegedeeld dat we dit niet door het parlement zullen laten goedkeuren, zolang de beloftes aan ons niet vervuld zijn”, aldus Erdogan. Door afstand te nemen van het klimaatakkoord, lijkt Erdogan in elk geval de geloofwaardigheid van een deel van de slotverklaring van de G20-top te ondermijnen.

Ontmoeting Trump en Poetin

Tijdens de G20-top vond ook de eerste ontmoeting plaats tussen president Trump en president Poetin. Normaal zou hun meeting slechts 40 minuten duren, maar uiteindelijk zaten de twee meer dan 2 uur samen. Tijdens het gesprek ging het onderandere over de (mogelijke) Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump vroeg Poetin meermaals gevraagd of hij zich heeft gemoeid met de verkiezingen van vorig jaar. Poetin ontkende formeel elke vorm van tussenkomst.

Een ander prominent onderwerp tijdens het gesprek was de situatie in Syrië. Beide heren kwamen tot een akkoord over een wapenstilstand in het zuidwesten van Syrië. Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov communiceerde vrijdag reeds over het bereikte akkoord. “Vandaag hebben Russische, Amerikaanse en Jordaanse experts in de Jordaanse hoofdstad Amman overeenstemming bereikt over een memorandum voor de oprichting van een de-escalatie zone in de gebieden Deraa, Quneitra en Swaida. Daar zal vanaf 9 juli om 12 uur ‘s middags een staakt-het-vuren ingaan.”

Na het gesprek staken zowel Trump als Poetin de loftrompet over hun gesprek en elkaar. Trump noemde het een “geweldig gesprek” en Poetin viel hem daar in bij: “Trump komt op televisie helemaal anders over dan in het echt. Hij is heel concreet, gedraagt zich absoluut correct tegenover zijn gesprekspartner en hij kan snel en correct analyseren.”

Nieuwe rellen

Enkele uren na het eindigen van de G20-top braken er alweer rellen uit in Hamburg. De politie moest wederom waterkanonnen inzetten om een einde te maken aan verschillende zitblokkades in de stad. De afgelopen dagen was het hek volledig van de dam in de stad. Auto’s werden in brand gestoken, ruiten van winkels en gebouwen werden ingegooid, de politie werd bekogeld met molotovcocktails, helikopterpiloten van de politie werden ‘gepest’ met lasers en er werden zelfs vuurpijlen afgevuurd naar de helikopters. Meer dan 200 agenten raakten gewond.