In een interview met VTM Nieuws kwam staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) terug op de asielproblematiek die Italië teistert. Francken gaf aan dat België enkel voor “echte vluchtelingen” zijn steentje bijdraagt. “95% van alle mensen die toekomen”, zijn volgens de staatssecretaris “geen echte vluchtelingen”. België vangt deze mensen bijgevolg dan ook niet op.

Terwijl in West-Europa de opvangplaasten leeglopen, zitten ze in Italië overvol. Volgens Francken gaat het hier echter “over illegale immigranten. Die op zoek zijn naar een betere toekomst, maar niet iedereen uit Afrika die een betere toekomst zoekt, kunnen we hier ontvangen. Daar bestaat geen enkel draagvlak voor. Ik zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen.” Enkel echte vluchtelingen wil de staatssecretaris opnemen.

Live: Theo Francken in VTM NIEUWS

Staatssecretaris Theo Franken (N-VA) in VTM NIEUWS, over de vluchtelingencrisis en de regularisatie van vluchtelingen.

Publiée par VTM NIEUWS sur dimanche 16 juillet 2017

Francken: “Duidelijk maken dat die mensen hier geen toekomst hebben”

Italië moet het volgens de staatssecretaris voor een deel zelf oplossen. Veel zin heeft hij er namelijk niet in om immigranten uit Bangladesh en Nigeria in te vliegen. Enkel echte vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië kunnen op een dergelijke behandeling rekenen. Helemaal in kou wil Francken Italië niet laten staan. Zo wil hij onder andere via humanitaire hulp het land bijstand verlenen.

Volgens de staatssecretaris blijft “het punt [echter] dat wij duidelijk moeten maken dat die mensen hier geen enkele toekomst hebben en dat het betalen van een ticket aan een illegale mensensmokkelaar geen vrij toegangsticket is tot de Europese Unie. Die boten moeten terug!”.

Akkoord met Libië is broodnodig

Om de asielproblematiek aan de Middellandse Zee op te lossen pleit Francken voor een asielakkoord met Libië, Tunesië en Egypte. “Zodat die boten teruggaan.” In verband hiermee maakte de staatssecretaris de vergelijking tussen Griekenland voor de deal met Turkije en na de deal met Turkije. Francken wil een soortgelijke regeling met landen zoals Libië.

In de Middellandse Zee echter, is ook de Louise-Marie actief. Het Belgische fregat opereert daar in een bredere Europese operatie, ‘Sophia’ genaamd. De opdracht: netwerken van mensensmokkelaars traceren en oprollen. Volgens Francken zouden we hier “beter mee stoppen. We zouden beter niet meer meedoen aan ‘Sophia’. Het is pure waanzin. Let wel, mensen in nood moeten gered worden. Maar dan moeten ze niet naar Europa gebracht worden. Dat zorgt voor een aanzuigeffect met enkel meer doden tot gevolg. Het is een schandvlek voor Europa.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

3 REACTIES

  1. Als of we dit niet wisten (het mag wel nog eens gezegd worden…) De term “vluchteling” is in deze enkel bruikbaar voor iemand die vlucht voor een gevaar voor eigen leven of dit van naasten uit een oorlogsgebied. De mensen die 300 jaar terug Noord-Amerika gekoloniseerd hebben (uiteindelijk in aanvang ook ten koste van de oorspronkelijke bewoners die ja of ja konden kiezen…) waren geen vluchtelingen maar migranten. Gelukzoekers… Wat begonnen is als term voor de exodus van mensen uit IS-gecontroleerd gebied of oorlogsgebied in Syrië is nu een algemeen woord geworden om elke persoon die in een rubberbootje van Afrika komt, of met andere midddelen uit Pakistan en Afganistan, binnen te pakken. Economische (lees: armoede) migratie is er al altijd geweest. De normen om deze mensen binnen te nemen “met de sluizen wijd open” mogen en kunnen echter niet dezelfde zijn als de normen voor oorlogslachtoffers. Dit dreigt elk land met zijn eigen sociale, culturele, godsdienstige en economische systemen compleet te ondermijnen.

Comments are closed.