Het Filipijnse parlement heeft beslist dat de ‘martial law’ (oorlogstoestand), die geldt in het zuiden van de Filipijnen, verlengd wordt tot tenminste 31 december 2017. Het zuidelijke deel van het land wordt geteisterd door islamitische opstanden en aanslagen gepleegd door Islamitische Staat.

Tijdens een Filipijnse parlementszitting werd beslist om de staat van oorlog, waarin het zuidelijke deel van het land zich bevindt, te verlengen met minstens 5 maanden. Van de 321 stemgerechtigden stemden 261 mensen voor het voorstel, een ruime meerderheid.

Islamitische rebellie

De Filipijnse president heeft het recht om de de staat van oorlog uit te roepen voor een tijd van 2 maanden. Gedurende deze periode kan de president “het leger oproepen om onwettig geweld, inbreuken of rebellie te voorkomen of te onderdrukken.” Bovendien mogen er ook meer huiszoekingen gebeuren, wegblokkades gebruikt worden en mag er een avondklok ingesteld worden. Na afloop van die 2 maanden kan de termijn verlengd worden “voor een periode beslist door het Congres.” Filipijns president Rodrigo Duterte riep op 23 mei 2017 officieel de staat van oorlog uit als reactie op de islamitische rebellie.

De Filipijnse autoriteiten reageerden opgelucht op de positieve uitkomst van de stemming in het parlement. “We danken het Congres om de verlenging van de oorlogstoestand tot 31 december 2017, goed te keuren. De verlenging van de oorlogstoestand is essentieel voor vrede en stabiliteit. De rebellie in Marawi gaat maar door en we willen de verspreiding van de kwaadaardige ideologie van terrorisme stoppen en de mensen bevrijden van de tirannie en het gewelddadig extremisme”, aldus een woordvoerder van de president.

 

De gevechten rondom de stad Marawi, die al maanden duren, hebben de regio danig doen opschrikken. In de zuidelijke Filipijnen, waar een aanzienlijke moslimbevolking leeft, zijn piraterij en roverij schering en inslag. De schaal van deze recente gevechten en de goede uitrusting van de rebellen doen sommigen echter vrezen dat de gevechten rondom Marawi slechts het begin zijn van groter islamistisch geweld. De Filipijnen zijn voor de overgrote meerderheid een katholiek land maar de invloed van het jihadisme groeit de laatste jaren gestaag in de zuidelijke regio.

1 REACTIE

  1. Ik vind het toch vreemd dat net op het moment dat er een president aan de macht is in de Filipijnen die de VS niet zo genegen is, er plots goed bewapende IS-strijders opduiken in dat land. Zeker als je je dan nog bedenkt dat Duterte betere relaties wou met China. Dan als klap op de vuurpijl schieten de Amerikanen de Filipijnse regering te hulp. Waarschijnlijk wou iemand in het witte huis, pentagon of CIA duidelijk maken dat enkel de VS hen kan helpen en dat Duterte nog eens goed moet nadenken over zijn policy shift ten gunste van China.