De lidstaten van de Europese Unie beslisten vandaag om het mandaat van de operatie Sophia te verlengen tot 31 december 2018. Hoewel staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) de operatie “waanzin” noemde, stemde België dus voor meer reddingsacties door militaire schepen voor de Libische kust.

Het Belgische fregat Marie-Louise nam tweemaal aan die operatie deel. Het schip omt vrijdag terug aan in de haven van Zeebrugge. Het is nog niet duidelijk of ook de Belgische fregat opnieuw naar de Middellandse Zee gestuurd zal worden.

Theo Francken noemde de deelname van de Marie-Louise aan de reddingsoperaties “waanzin”. “We zouden beter niet meer meedoen aan ‘Sophia’. Het is pure waanzin. Let wel, mensen in nood moeten gered worden. Maar dan moeten ze niet naar Europa gebracht worden. Dat zorgt voor een aanzuigeffect met enkel meer doden tot gevolg. Het is een schandvlek voor Europa”, aldus de staatssecretaris in het VTM-nieuws.

De rest van de regering lijkt het daar echter niet mee eens. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verklaarde in de Europese Raad uitdrukkelijk dat ons land verder wil deelnemen aan de operatie.

Volgens N-VA-fractieleider Peter De Roover is de vraag “niet of mensen gered moeten worden maar hoe dat moet gebeuren. Volgens mij blijft de beste manier om verdrinkingen te vermijden ervoor zorgen dat mensen niet de zee op gaan. In de meeste gevallen gaat het over economische migranten die geen recht op asiel hebben. De controle daarop dient bij voorkeur te gebeuren voordat ze de EU binnenkomen. Een verbreding van het mandaat van Operatie Sophia is noodzakelijk, zoals minister Reynders ook antwoordde op mijn actuele vraag donderdag in de kamer. Vergeet ook niet dat oorlogsvluchtelingen recht hebben op veiligheid, wat niet hetzelfde is als recht op inwijking in de EU.”

Libische kust

Opvallend is ook dat er samen met de verlenging van het mandaat van de operatie Sophia beslist werd dat er meer gefocust zal worden op de Libische kust.

De Europese Raad maakte bekend dat operatie Sophia sinds 2015 “bijgedragen heeft tot de arrestatie en overdracht aan de Italiaanse autoriteiten van 110 vermoedelijke smokkelaars”. Er zouden ook 470 vaartuigen geneutraliseerd zijn en bijna 40.000 mensen vanop zee naar Europa gebracht.

Belgische marine

Uit cijfers die Vlaams Belang-kamerlid Barbare Pas opvroeg bij minister van Defensie Vandeput bleek dat Belgische marineschepen Godetia, Leopold I en Louise-Marie tussen mei 2015 en december 2016 in totaal 2.047 illegale immigranten naar het Europese vasteland brachten. De kostprijs voor de belastingbetaler zou oplopen tot 16,5 miljoen euro.

Barbara Pas riep toen de Belgische regering op om haar deelname aan de operaties op de Middellandse Zee stop te zetten. “Het kan niet de bedoeling zijn onze marine te degraderen tot objectieve bondgenoot van mensensmokkelaars door de illegale immigratie te faciliteren. Wie het zakenmodel van de geraffineerde mensenhandel wil kraken, kan niet anders dan het signaal de wereld insturen dat wie op een bootje stapt in Libië geen automatisch toegangsticket tot Europa koopt”, aldus Pas.

1 REACTIE