De EU kan “fluiten naar hun centen”, dat zei Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson vandaag in het Britse Lagerhuis waar hij vragen beantwoordde over de onderhandelingen met Europa.

De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa over het brexit-dossier verlopen stroef. Eerder deze week dreigde de EU tegen de brexit te stemmen indien de Britten enkele cruciale punten in haar plan niet wijzigt of aanvult. Nu eist de EU een bedrag van zo’n 100 miljard euro van het VK.

Buitensporig en afpersing

De Europese onderhandelaars zouden zo’n 100 miljard euro eisen van het Verenigd Koninkrijk. Dit bedrag omvat naast lopende engagementen ook toekomstige begrotingsafspraken die de Britten zijn aangegaan voor de brexit. Voor Europa is het ondenkbaar dat de Britten deze beloftes na de brexit niet meer nakomen.

Brits Minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, noemt de eis van de EU en de bedragen die daarbij genoemd worden “buitensporig” en vergelijkt het met afpersing. “Ik denk dat de bedragen die ik heb gezien onbeschaamd zijn en dat ‘fluiten naar hun centen’ in dit geval een volledig gepaste uitdrukking is”, aldus Johnson.

Johnson zei ook dat de Britten geen plan hebben indien men geen akkoord vindt met Europa. “Er is geen plan voor een ‘no-deal’-scenario, want we gaan een geweldige deal krijgen.” Eerder kondigde Europa al aan dat het hoge importtarieven zal hanteren op Britse import wanneer er geen akkoord gevonden wordt.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/