Italië trok de voorbije dagen verschillende malen aan de alarmbel omdat het de toestroom van migranten niet meer kan verwerken. De Europese Unie wil de migratiecrisis en de daarmee gepaard gaande verdeeldheid oplossen met een hulpplan voor Italië.

Reeds in april brachten de Italiaanse media dat procureur Carmelo Zuccaro bewijzen zou hebben dat sommige NGO’s wel degelijk samenwerken met mensensmokkelaars op de Middellandse Zee.

Een week geleden gaf Italië te kennen dat het overweegt haar havens te sluiten voor boten met migranten. Het Zuid-Europese land deed dit nadat op enkele dagen tijd bijna 11.000 migranten in het land toekwamen.

Zondag deed Italiaanse minister voor Binnenlandse zaken Marco Minniti er nog een schep bovenop in een interview met de Italiaane krant Il Messaggero. “Italië krijgt onvoldoende ondersteuning vanuit de Europese Unie”, zei Minniti. “Wanneer de enige havens waar asielzoekers worden opgenomen in Italië liggen, dan klopt er iets niet. Dat is de kern van het probleem”, klonk het.

“Populistische partijen”

Door het verminderen van de migratiestroom uit Turkije naar Griekenland zwol die van Libië naar Italië fors aan. Het aantal migranten dat via Libië naar Italië trekt is nu al een vijfde hoger dan vorig jaar.

Uit angst voor een verkiezingsoverwinning van “populistische partijen” neemt EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de oproep van de Italianen ter harte. “Italië moet en zal dit niet alleen dragen”, klinkt het.

Actieplan

De EU-Commissie keurde dan ook een actieplan goed om Italië te steunen in de opvang van bijkomende migranten. Het plan bevat extra geld en bijkomende maatregelen. Een van die maatregelen van de EU-Commissie is het sturen van extra personeel van de Europese grenswacht Frontex en het Europese Asielagentschap naar Italië om daar de procedures te kunnen versnellen.

Wat betreft de middelen gaat het om 35 miljoen euro voor bijkomende opvangcentra voor asielzoekers. Ook dringt de EU-Commissie er bij de lidstaten op aan om versneld asielzoekers over te nemen uit Italië om zo het land te ontlasten.

Bewijs samenwerking NGO's en mensensmokkelaars
Kaart: Gefira: Bewijs samenwerking NGO’s en mensensmokkelaars