Yacine Azzaoui, de mannelijke helft van het koppel dat gezinnen uit Molenbeek overhaalde om naar het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat te trekken, is omgekomen in Syrië. Dit vermoedelijk rond 27 mei nabij het Syrische Deir ez-Zor, een van de laatste bolwerken van IS. Mélissa Frangi, de vrouwelijke helft van het ronselkoppel die vrij rondloopt in Molenbeek, is inmiddels al hertrouwd met een andere extremist.

Het beruchte ronselaarskoppel Yacine en Mélissa, dat Molenbeekse gezinnen met kinderen overhaalde om naar IS-gebied te trekken, is niet meer. Mélissa loopt nog vrij rond na een voorwaardelijke straf gekregen te hebben, maar Yacine is gesneuveld nabij Deir ez-Zor. Mélissa en Yacine hebben minstens vier gezinnen, waarvan twee met kleine kinderen, naar het zelfverklaarde kalifaat laten overbrengen. Vermoedelijk zijn dit er echter veel meer geweest.

Koppel des doods

Amper 19 was Mélissa toen ze eind 2012 in het huwelijksbootje stapte met de 22-jarige Yacine. Zij was bekeerlinge, hij was geboren moslim met een achtergrond is de georganiseerde criminaliteit. Yacine draaide namelijk vroeger mee in het dievennetwerk van de Brusselse Khalid Zerkani, die georganiseerde misdaad gebruikte om de jihad te financieren. Ook vele anderen uit dit bandietennetwerk zijn later naar Syrië getrokken.

Na diefstal vond Yacine samen met Mélissa een andere roeping: zoveel mogelijk gezinnen overhalen om naar Syrië te trekken. IS boekte toen nog geregeld militaire successen en stond weinig onder externe druk. Het werd door het ronselkoppel voorgesteld als de ideale plek om als moslim te wonen. Naast soldaten had/heeft IS natuurlijk ook burgers nodig.

Bij hun ‘werkzaamheden’ richtte Yacine zich op de mannen, terwijl Mélissa de vrouwen wist te overtuigen. Zo bood ze zelf Yacine aan als echtgenoot. Moslimmannen kunnen immers meerdere vrouwen hebben. “Mélissa was bijzonder geslepen. Zo kocht ze speelgoed voor de kinderen van het gezin dat ze naar Syrië probeerde te krijgen om zo het vertrouwen te winnen”, vertelt de Molenbeekse mensenrechtenactivist Bahar Kimyongur aan Het Laatste Nieuws.

Yacine vertrok uiteindelijk naar Syrië en Mélissa zou hem volgen, maar daar staken de veiligheidsdiensten een stokje voor. Begin 2015 werd Mélissa tegengehouden op de luchthaven van Charleroi en werd hierna vervolgd. Tijdens het proces stak Mélissa – ongesluierd en met de lange haren los – alles op Yacine. Ze zou misleid geweest zijn toen ze kwetsbaar en depressief was en bovendien slagen gekregen hebben tijdens het huwelijk. Met dit verhaal kreeg Mélissa slechts een voorwaardelijke straf en moest de bekeerlinge/ronselaar niet de gevangenis in.

In Molenbeek zelf is echter een ander verhaal te horen. Daar wordt nog steeds over haar gesproken als een geharde extremiste. Ooggetuigen vertellen aan Het Laatste Nieuws dat Mélissa vandaag opnieuw gesluierd rondloopt in Molenbeek en onmiddellijk na het bericht over de dood van Yacine hertrouwd is met een andere extremist.

Slag om Deir ez-Zor

Deir ez-Zor is sinds het IS-offensief van begin dit jaar grotendeels in handen van IS en is één van de weinige grote bolwerken dat IS nog telt. Sinds recentelijk is Islamistische Staat de grote Iraakse stad Mosoel kwijtgespeeld en staat de ‘hoofdstad van het kalifaat’ Raqqa onder felle druk.

Het Syrische leger van president Bashar Al-Assad behoudt nog een ‘pocket’ in handen nabij Deir ez-Zor. De ‘pocket’ telt de lokale luchtmachtbasis en is onder meer daarom van groot belang. Geregeld voert IS aanvallen uit tegen deze ‘exclave’ in het bezit van Assad. Het is mogelijk dat Yacine bij één van deze gevechten is omgekomen.

Twee weken geleden lanceerde Iran nog een raketaanval op IS-doelwitten in Deir ez-Zor als vergelding voor eerdere IS-aanslagen in het sjiitische land nabij de Perzische Golf.

3 REACTIES