Na de massale rellen in de stad Hamburg pleiten Duits minister van Justitie, Heiko Maas, en Duits minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizère, voor een Europese databank waarin linkse extremisten geregistreerd kunnen worden.

Sinds 2012, na de zogenaamde Dönermoorden, houdt Duitsland reeds een databank bij voor rechtse extremisten. Nu wordt er gepleit voor een databank voor linkse extremisten nadat zij Hamburg sloopten in de marge van de G20-top.

Veel buitenlandse relschoppers

De invoering van zo’n Europese databank voor extremisten “zou de autoriteiten een beter overzicht geven en zou hen ook de mogelijkheid geven om mensen te weigeren aan de grens.” Volgens Duits minister van Justitie, Heiko Maas, kwamen de meeste relschoppers immers uit het buitenland. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizère, die de relschoppers eerder met “neonazi’s en islamisten” vergeleek, kan zich wel vinden in het voorstel van Maas. Linkse extremisten worden volgens hem momenteel veel minder in de gaten gehouden dan rechtse extremisten.

Ook de sociaaldemocraten (SPD) en christendemocraten (CDU) zijn voorstander van het voorstel van de minister van Justitie. “Honderden geweldplegers en brandstichters zijn probleemloos en zonder te worden herkend uit het buitenland naar Hamburg gereisd om zich er uit te leven”, aldus Burkhard Lischka (SPD). “Er moet een Europees bestand van links-extremisten komen. De ongelofelijke en brutale excessen van geweld tonen op een onrustbarende manier dat in Duitsland en veel andere Europese landen een heel erg actieve links-extremistische scene bestaat”, klonk het vanuit de CDU.

Hamburg gesloopt

Donderdagavond braken de eerste rellen uit in Hamburg. Linkse en extreemlinkse groeperingen kondigden een ‘Welcome to hell’ protestmars aan en lieten een spoor van vernieling achter in de straten van de stad. De situatie liep de dagen nadien volledig uit de hand. Auto’s werden in brand gestoken, ruiten van winkels en gebouwen werden ingegooid, de politie werd bekogeld met molotovcocktails, helikopterpiloten van de politie werden ‘gepest’ met lasers en er werden zelfs vuurpijlen afgevuurd naar de helikopters. Uiteindelijk raakten 476 agenten gewond en werden 411 relschoppers gearresteerd.

Angela Merkel zag in haar thuisstad Hamburg de ideale stad om de jaarlijkse G20-top de organiseren. Volgens Merkel zou het de stad Hamburg als wereldstad promoten en zou het de plaatselijke economie stimuleren. Uit angst voor de aangekondigde protestmars besloten de plaatselijke handelaars hun zaken te sluiten. Honderden winkels en handelszaken werden geplunderd en vernield. De winkeluitbaters hebben een schadevergoeding van 18 miljoen euro gevraagd.

2 REACTIES

  1. Een ‘databank’ – daar heeft de Duitse bevolking veel aan! Net zoals de lijsten met namen van potentiële terroristen: briljant! Dan kunnen ze ons achteraf melden: ‘Hij stond op onze lijst!’

    Duitsland heeft geen databank nodig, maar ruggengraat. De impotente reacties op het geweld in Hamburg duiden op een totaal gebrek aan wilskracht om die problematiek werkelijk aan te pakken.

  2. In de recentere Europese geschiedenis waren de meeste terreurorganisaties links: CCC, Baader-Mainhoff (ofte RAF), Brigate Rosse, ETA, AD… Het verschil met rechts – een kunstmatige opinie – is dat die linkse bendes (nadien of tijdens) steeds “voor een goed en hoger doel strijden”…Alsof dit met de rechtse altijd anders zou zijn. Dit veroorzaakt een soort automatische aflaat en schuldvergiffenis tav. links geweld. Het immers is hip, begrijpelijk, “sociaal” en onderbouwd – tot op de dag van vandaag. Extreem rechts verfoei ik au fond evenzeer. Maar het valt op dat het ontsporen van manifestaties van laatste meestal komt door de uiterst aggressieve tegenbetogingen van links, die steevast uit de rails lopen. Want extreem links vertegenwoordigt in wezen anarchie, extreem rechts net niet. Hierdoor halen ze natuurlijk de aandacht volledig naar zich, de grote “pardon” (het is immers tegen die vuile rechtse klootz….n) volgt dan snel in de mainstream media. En 500 extreem linkse betogers worden steevast als minder gevaarlijk voorgedragen als 50 extreem rechtse die per definitie het Absolute Kwaad vertegenwoordigen. PS/ gemaskerde gasten met molotov cocktails in hun handen staan voor mij gelijk aan potentiële moordenaars, en dus dito te behandelen.