Een Servisch homokoppel werd afgelopen week in elkaar geslagen door medebewoners van een asielcentrum in Duitsland. Het bericht dook eerder deze week op in de blog van Javid Nabiyev, een bekend activist voor homorechten. Het Servische koppel ontsnapte volgens Nabiyev op een haar na aan de dood. De aanval op het homokoppel is niet de eerste in zijn soort. Duitsland kampt al geruime tijd met gewelddadige opstootjes in haar asielcentra.

In een video die afgelopen week op Nabiyevs Facebookpagina verscheen, sprak homorechtenactivist Javid Nabiyev over het schrijnende verhaal van een Servisch koppel dat in een asielcentrum “bijna werd doodgeslagen”. De twee mannen, die voor de wet getrouwd zijn, zouden vanuit Servië naar Duitsland gevlucht zijn na bedreigingen door familieleden. In Duitsland kreeg het koppel te horen dat ze beter hun geaardheid verborgen hielden voor hun medebewoners in het asielcentrum.

De mannen zouden Nabiyev al enkele maanden eerder gecontacteerd hebben omdat ze zich ongemakkelijk voelden in het asielcentrum. Een poging van Nabiyev om beide mannen over te plaatsen naar een ander asielcentrum leverde niets op. Verleden week escaleerde de situatie duidelijk, waarbij de bewoners van het asielcentrum het koppel aanvielen en ernstig mishandelden, zoals te zien op de beelden van Nabiyev. Beiden werden voor verzorging opgenomen in het ziekenhuis.

Escalatie van geweld

De aanval op het homokoppel is geen nieuw incident in de Bondsrepubliek. Al sinds enkele jaren gebeuren er regelmatig gewelddadige voorvallen in Duitse asielcentra. Vaak gaat het hierbij om geweld tegen minderheden, namelijk christenen en holebi’s. Ook buiten de asielcentra escaleert het geweld tegen andersgelovigen, holebi’s en vrouwen in Duitsland. Zo werd verleden week nog een 39-jarige man aangevallen in Berlijn omdat hij een kruis droeg. De drie daders zouden tussen 12 en 14 jaar oud en van Noord-Afrikaanse afkomst zijn.

Het geweld verplaatst zich echter ook van de straat naar de scholen. Vorige week werden nog twee scholieren uit Neubrandenburg in elkaar geslagen door vijf Syrische jongeren die tussen 15 en 18 jaar oud zijn. De duidelijke verwijzing naar de afkomst van de jongeren is eerder ontypisch voor het Duitse gerecht, dat hardnekkig probeert om etnische profilering te verbannen. Die houding van de Duitse overheid wordt dan ook sterk bekritiseerd door de rechs-conservatieve AfD, die de vinger op de wonde wil leggen.

1 REACTIE