Duitsland heeft Rusland verwittigd dat het verplaatsen van Siemens-gasturbines naar de Krim een inbreuk is van de opgelegde EU-sancties. Hierdoor staan de relaties tussen de twee landen extra onder druk, laat een woordvoerder van Duits Buitenlandminister Sigmar Gabriel (SPD) weten.

Een woordvoerder van Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, legde vandaag in de Duitse krant Bild am Sonntag een interview af. Deze liet weten dat Moskou de grenzen aan het aftasten is inzake de EU-sancties die zijn opgelegd aan het Euraziatische land. De woordvoerder liet ook optekenen dat Duitsland Rusland hiervoor reeds verschillende malen heeft verwittigd.

Siemens in nauwe schoentjes

Bij de levering van de turbines aan Rusland verzekerde Russisch president Vladimir Poetin nochtans Gabriel expliciet. De turbines zouden niet naar de Krim gaan. Gabriel was toen nog minister van Economie. “[Onze] overheid heeft Rusland opnieuw herinnerd aan die beloftes en heeft duidelijk gemaakt dat zulke overtredingen nieuwe druk zullen leggen op de Duits-Russische relaties”, zo zei Gabriels woordvoerder aan Bild am Sonntag.

Siemens, een Duits conglomeraat in elektronica en elektrotechniek, probeert zich te distantiëren van de hele affaire. De multinational bevriest leveringen van elektriciteitsmachines aan de Russische staat. Ook evalueert het bestaande deals.

De Krim was tot voor kort onderdeel van Oekraïne maar Rusland annexeerde dit schiereiland na een referendum in 2014. De militair-diplomatieke zet wordt echter niet erkend door het Westen en zorgde voor EU-sancties ten nadele van Rusland. Hierdoor mogen EU-landen onder andere geen elektriciteitsapparatuur uitvoeren naar de Krim.

2 REACTIES

  1. De Duitsers moeten kiezen tussen het slaafje spelen van de Amerikanen ofwel nemen ze opnieuw een eigen positie innemen in de geopolitiek.

  2. sinds WO2 zijn de duitsers het gewoon om zich anaal te presenteren aan de Amerikanen. waar is des vaders fierheid gebleven. dit was echter te verwachten het merendeel der hedendaagse duitsers is door de bezetters verwekt.

Comments are closed.