Drie Israëlische staatsburgers zijn gisteren gestorven. Dit na een mesaanslag in een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Israëlisch leger. Hiervoor werden drie Palestijnen doodgeschoten tijdens hevige rellen in Jeruzalem. Sinds het najaar van 2015 is de intensiteit van anti-Joodse aanslagen door Palestijnen verhoogd in Israël.

De terrorist – een 19-jarige jongen die zelf van de Westelijke Jordaanoever afkomstig was – drong een woning binnen in de nederzetting van Neve Tsuf, ten noordwesten van Ramallah. Hij doodde twee mensen ter plekke en verwondde nog twee andere personen. Een van die gewonden overleed echter later aan zijn verwondingen. Op Twitter zijn gruwelijke beelden te zien van het moordtafereel, verspreid door de Israëlische leger.

Tempelberg in Jeruzalem

Afgelopen vrijdag zijn ook drie Palestijnen omgekomen nadat ordediensten het vuur openden tijdens hevige rellen. De ordediensten werden bekogeld met stenen en molotov-cocktails. Minstens 400 mensen werden tijdens en na de rellen in het ziekenhuis opgenomen.

De aanleiding van de rellen zijn strengere toegangscontroles aan de Tempelberg. De Tempelberg is voor zowel joden, christenen als moslims van groot belang. Israël installeerde metaaldetectoren en draaihekkens aan de toegangen tot de Tempelberg en vrijdag mochten Palestijnse mannen onder de 50 jaar oud niet binnen. De extra veiligheidsmaatregelen komen er nadat vorige week twee Israëlische politieagenten werden vermoord nabij de Tempelberg.

Palestijns president Mahmoud Abbas (Fatah) heeft gisteren aangekondigd dat hij alle contact met Israël zou opschorten omwille van de draconische veiligheidsmaatregelen. Hij riep ook de VS om op te treden tegen zijn bondgenoot.

Messenintifada in Israël

Sinds het einde van 2015 heeft het conflict tussen Palestijnen en Israëli’s een hogere intensiteit. Veel individuele Palestijnse terroristen plegen geregeld met messen of andere eenvoudige wapens aanslagen tegen de ordediensten van de Israëlische staat. De aanslagen zijn veelal gerelateerd aan de betwiste status van de Tempelberg.

De praktijk van Israëlische nederzettingen op de Westbank is controversieel. De Westelijke Jordaanoever is normaliter Palestijns grondgebied, maar Israël ondersteunt vaak direct of indirect inspanningen van Joodse kolonisatoren die gaan wonen in het gebied. Die nederzettingen zijn dan eerst clandestien, maar worden later veelal erkend door de Israëlische overheid. De VN beschouwt dit als illegale bezetting.