Muhammed Aytekin (22) reed op roekeloze wijze in 2015 Merel De Prins (12) dood en werd veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Dit blijkt echter maar amper vijf maanden te worden. De doodrijder van Merel mocht de gevangenis vervroegd verlaten wegens medische redenen. Dit omwille van een ernstige oogaandoening waardoor hij blind zou kunnen worden.

Aytekin reed op 28 oktober 2015 de twaalfjarige Merel De Prins dood. Hij reed met een veel te hoge snelheid door de bebouwde kom zonder rijbewijs en met een onverzekerde wagen. Hij pleegde vluchtmisdrijf, maar kon later toch gevat worden. Na de dood van Merel bleek dat Aytekin reeds 18 overtredingen had begaan in het verkeer. “Vijf jaar cel betekent in België eigenlijk vijf maanden cel”, zo sakkert oud-Kamerlid Filip de Man (Vlaams Belang) op Facebook. Opvallend: zijn huidige vrijlating werd beslist door een Franstalige strafuitvoeringsrechtbank, terwijl Aytekin is veroordeeld door een Nederlandstalige rechtbank.

Enkelband niet nodig

“Mijn cliënt heeft een zodanig zware oogaandoening dat hij riskeert blind te worden”, vertelt Aytekins advocaat Yannick De Vlaemynck aan de Gazet Van Antwerpen. De strafuitvoeringsrechtbank heeft hierom beslist dat de snelheidsduivel de gevangenis om medische redenen mag verlaten. “Er zijn onderzoeken en operaties nodig geweest om na te gaan of zijn zicht te redden valt. Artsen zeggen nu dat de situatie erger wordt”, licht Aytekins raadsheer toe.

De ex-gevangene zou nu aan het revalideren zijn van de operaties, maar een enkelband moet hij niet dragen. “Hij moet zich ter beschikking houden van het gerecht, moet een vaste verblijfplaats hebben [en] mag niet naar het buitenland. [Ook] heeft [hij] een alcoholverbod gekregen”, aldus nog De Vlaemynck.

Kris De Prins, de vader van het dodelijke slachtoffer Merel, stelt zich ernstige vragen bij de gang van zaken. Ten eerste is de familie nauwelijks op de hoogte gebracht. “Slachtofferhulp heeft ons verteld dat er een oogoperatie nodig was. Maar veel meer kregen wij niet te weten”, zo vertelt Kris De Prins aan De Standaard. Ten tweede vindt de vader het vreemd dat een Franstalige strafuitvoeringsrechtbank de beslissing nam. Dit terwijl Aytekin veroordeeld is door een Nederlandstalige rechtbank.

Eerder deze maand werd nog een wetsvoorstel goedgekeurd van Justitieminister Koen Geens (CD&V) waardoor vluchtmisdrijf strenger zal bestraft worden.

4 REACTIES