Dader Hamburg is Ahmad al H. en stond bekend als islamist

1
1741

Gisterenmiddag stak een man verschillende mensen neer in Duitsland. Volgens getuigen riep hij daarbij “Allahu Akbar”. Daarbij vielen een dode en zes gewonden. De dader is nu bekend: het zou gaan om de 26-jarige Ahmad al H. uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Op het internet zijn beelden verschenen waarbij moedige burgers de dader – die naar Duitsland kwam als vluchteling – bekampen met stoelen.

In een Duitse supermarkt begon gisteren een vermoedelijke moslimterrorist mensen neer te steken met een keukenmes. Volgens verschillende getuigen riep de man daarbij “Allahu Akbar”. Een persoon kwam om het leven en er vielen meerdere gewonden. De dader is een zekere Ahmed al H. (26). De man stond bekend bij de ordediensten als islamist en werd eerder bevolen het land te verlaten.

Dader stond bekend als moslimextremist

Het gaat “duidelijk om een buitenlander die verplicht was om het land te verlaten”, aldus Burgemeester Olaf Scholz (SPD). De burgemeester sprak ook over een “kwaadaardige aanslag”. De politie onderzoekt nog de motieven van de dader, maar hij stond bij de ordediensten bekend als islamist. Ook droeg hij geregeld kledij conform met streng-islamitische voorschriften. “Ook wanneer het motief nog niet volledig helder is, moeten we uitgaan van een aanslag”, zo vertelt een veiligheidsexpert aan de Duitse krant Der Tagesspiegel.

Ahmed al H. kwam naar Duitsland als vluchteling en had een ‘eenvoudige job’ (jobs gemaakt voor vluchtelingen) in Hamburg. De politie communiceerde verder dat de dader afkomstig is uit de VAE.

Op amateurbeelden zijn verschillende inwoners van Hamburg te zien die tijdens aanslag de messentrekker aanvallen met stoelen en zo erger proberen voorkomen. Het is goed mogelijk dat de schermutseling effectief is gebleken. Kort hierna werd de verdachte opgepakt door de politie.

https://www.youtube.com/watch?v=kEi20FEwX9A

Vorige week publiceerde Interpol (International Criminal Police Organisation) nog een lijst van 173 IS-strijders die zouden opgeleid zijn om aanslagen te plegen op Europees grondgebied. IS zou zich, na haar recente nederlagen in het Midden-Oosten, meer willen richten op Europa. In Duitsland zijn al geregeld verschillende aanslagen gepleegd met messen of bijlen zoals in Düsseldorf eerder dit jaar.

1 REACTIE