Een regering met Labour aan het hoofd zou de interne markt van de EU verlaten, zegt voorzitter van de Britse socialisten Jeremy Corbyn. De eengemaakte markt heeft volgens Corbyn de arbeidsomstandigheden voor Britse werknemers “vernietigd”.

Toen Corbyn Tijdens een interview op de BBC werd gevraagd naar het standpunt van zijn partij wat betreft EU immigratie na de Brexit, nam Corbyn een duidelijk standpunt in. “Labour zou stoppen met de massale importatie van laagbetaalde werknemers van Centraal-Europa”, klinkt het.

Corbyn nam zelfs in de mond dat deze import van werknemers “de arbeidsomstandigheden vernietigt voor Britse arbeiders in onder andere de bouwsector”. De enigen die hiervan profiteren zijn de bedrijven, meent de voorzitter van de Britse socialisten.

De kritische houding voor de EU van Jeremy Corbyn deed in het verleden ook al controverse ontstaan. Nu lijkt de kritiek echter makkelijker te plaatsen door de wijzigende visie van de vakbonden op de Brexit. De vakbonden zijn zowat de belangrijkste steunpilaren van Corbyn in de socialistische partij.

De 68-jarige voorzitter voerde campagne voor het Remain-kamp bij de Brexit, maar weerhield zich niet van kritiek op de Europese Unie. In 1975 stemde hij om er uit te stappen en bestempelde hij het als “het wegnemen van de macht van de parlementen om een economisch beleid te voeren en het afgeven aan een onverkozen groepje bankiers.”