De Surinaamse douane heeft in de haven van de hoofdstad Paramaribo meer dan duizend kilogram cocaïne onderschept die bestemd was voor ons land. De cocaïne werd vrijdagavond aangetroffen in een grote lading hout die zou worden verscheept naar de haven van Antwerpen.

De drugs was verstopt in verschillende sporttassen die verspreid waren over een vijftiental containers met houtblokken. De straatwaarde van het totale pakket bedraagt meer dan 60 miljoen euro. Dat maakt de vangst meteen één van de grootste drugsvangsten ooit in het Zuid-Amerikaanse land. De Surinaamse politie zou volgens lokale media nog geen verdachten hebben aangehouden.

Niet de eerste keer

Cocaïne uit Suriname, één van de ex-kolonies van Nederland, vindt steeds vaker zijn weg naar ons land. Vorig jaar nog stuitten de douane van Guadeloupe op 148 kilogram cocaïne in een container die onderweg was van Suriname naar België. De drugs zaten toen weggestopt in een levering bananen voor de Belgische fruitgigant Univeg. In februari werd in de haven van Paramaribo nog 978 kilogram cocaïne ontdekt in twee containers, waarvan één ook al de Antwerpse haven als eindbestemming had.

De Surinaamse regering kondigde onlangs nog aan dat ze de controles in de haven van Paramaribo stevig zou verscherpen. Tot voorheen controleerde de douane op basis van steekproeven enkel de als ‘verdacht’ aangemerkte containers, maar sinds eind vorige maand worden alle containers die het land verlaten dus aan een volledige controle onderworpen. Die controle gebeurt weliswaar handmatig, gezien de enige containerscanner van de haven van de Surinaamse hoofdstad al jarenlang stuk is.

In december 2016 werd nog bericht dat de haven van Antwerpen de grootste invoerhaven voor cocaïne in Europa zou zijn.