Een nieuwe studie van de KU Leuven ontbloot dat de transfers van Vlaanderen naar Wallonië rond de 6,1 en 7,1 miljard euro blijven schommelen. Voor de N-VA welkome cijfers om nog eens op de nagel van de transfers te hameren. Maar federaal fractieleider voor Groen Kristof Calvo hamert terug:“Liever solidair via belastingbrief met Franstalige dan via Telenet-factuur met best betaalde politicus”. Een veeg uit de pan van Groen naar Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en zijn rol in de Telenetaffaire.

Een nieuwe studie naar de transfers tussen Vlaanderen en Wallonië uitgevoerd door André Decoster en Willem Sas (KUL) duidt erop dat de transfers van Vlaanderen naar de rest van het land tussen 2014 en 2020 licht dalen. Inclusief ambtenarenlonen gaat het om 7,1 miljard in 2014 dat zakt naar 6,6 miljard euro in 2020.

“Liever solidair met Franstaligen dan Bracke”

De nieuwe studie vormt de ideale aangelegenheid voor de N-VA om nogmaals het Vlaamse blazoen op te poetsen en het Objectief V alweer in de schijnwerper te plaatsen. Dat is het orgaan binnen de N-VA onder leiding van Vlaams parlementslid Matthias Diependaele (N-VA) en Europarlementslid Sander Loones (N-VA) dat stappen moet zetten naar meer Vlaamse autonomie.“Elk Vlaams gezin geeft jaarlijks een maandloon aan Wallonië”, klinkt het. “Elk Waals gezin krijgt zo jaarlijks een extra budget van €4.820”.

Maar daar kwam al snel reactie op in Twitterland. “Liever solidair via belastingbrief met Franstalige dan via Telenet-factuur met best betaalde politicus”, zo typt Calvo. Een onverholen sneer naar Kamervoorzitter Siegfried Bracke en zijn betrokkenheid begin dit jaar in het Telenetschandaal.

Een Twitter-gebruiker vraagt aan Bracke wanneer hij Calvo zal aanklagen wegens laster en eerroof. “Nooit” luidt het antwoord. Brackes collega in de Kamer en mede-Gentenaar Peter Dedecker schiet Bracke echter ten hulp.

“Of [liever solidair] via de prijs van je pakje sigaretten met groene politici op Tomorrowland?”, vraagt Dedecker snijdend aan Calvo. De riposte van Dedecker is een referentie aan gebeurtenissen uit 2013. Verschillende jonge parlementsleden waaronder Kristof Calvo werden toen op kosten van tabaksgigant Japan Tobacco International (JTI) met VIP-egards uitgenodigd naar ‘Tomorrowland’. Aanvankelijk zag Calvo geen graten in dat cadeautje: “Ik zie het probleem niet. Onze standpunten over tabak zullen daardoor niet veranderen”, maar na aanhoudende druk sloeg Calvo dan toch een mea culpa.

Echter, Dedecker lijkt vergeten te zijn dat ook partijgenoot en huidig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) het presentje ontving van de tabaksfabrikant. Enigszins ironisch, gezien Demir vandaag op haar post zit door de val van Bracke in Gent.

Telegate

In februari kwam de politieke positie van Kamervoorzitter Siegfried Bracke onder druk te staan toen uitkwam dat Bracke een zetel had in de ‘adviesraad’ van Telenet. Dit was een orgaan van nationale politici dat de telecomgigant moest bijstaan met ‘politiek advies’. Bij de illustere leden: Yves Leterme (CD&V), Patrick Dewael (Open Vld), Patrick Moenaert (CD&V) en Freddy Willockx (sp.a). De verloning zou om en bij de 12.000 euro bruto per jaar bedragen hebben. Hierboven op ook nog een zitpenning van 2.000 euro per vergadering. Echter communiceerde Bracke later dat hij Telenet voor het laatst factureerde in 2014 en dus niet meer in 2015 en 2016.

Hiervoor zei Bracke evenwel op Terzake dat niemand zaken had met zijn vergoedingen in de private sector. “Ik vind dat er een onderscheid is tussen publieke mandaten en publiek geld aan de ene kant, en privékwesties aan de andere kant.” zei Bracke op televisie. Het koste hem het N-VA-lijsttrekkerschap in Gent. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) volgde Bracke op in Gent en Demir volgde op haar beurt Sleurs op als staatssecretaris.

Naar de transfers zijn al verschillende studies uitgevoerd. CERPE, verbonden aan de universiteit van Namen, berekende in 2015 dat de transfers naar Wallonië 8 miljard bedragen. VIVES, verbonden aan de KUL, stelde in 2012 zelfs vast dat de transfers tot 16 miljard euro oplopen. Dit wanneer ook de intrestlasten op de staatsschuld worden meegerekend.

14 REACTIES

 1. Over CalvoTaks en CalvoFRactuur.

  Kristof ‘Voddie’ Calvo is de vod van de Franstaligen? Of anders is hij van kwade wil? Ten slotte meent hij dat alle Vlamingen zo maar eventjes acht milard moeten afdragen aan een landsdeel dat met graagte geld verkwist en vooruitgang blokkeert.

  Delen we acht miljard door 6 miljoen (Vlamingen) dan komt dat per Vlaming op 1334 euro of voor een gezinnetje van vier op 5333 euro. Daar kan je toch al een weekje mooi mee op vakantie. Mocht je een nieuwe wagen nodig hebben,dan kan je met dit bedragje erbij een 100% elektrische wagen kopen. Kristof ‘Voddie’ Calvo heeft een kemel geschoten.

  Is Die CalvoTaks een gevolg van een CalvoFRactuur in zijn hersens?

 2. De vorige kemel is nog niet goed en wel verteerd, of ‘Voddie’ Calvo kwakt er al een nieuwe bovenop.

  Hij vraagt zich af waarom Vlaams zo anti-Belgisch is. Ik kan begrijpen dat geschiedenis je geen lor interesseerde ‘Voddie’ Calvo, maar het kan nuttig zijn te weten dat het grootste deel van de Belgische geschiedenis België anti-Vlaams was. Effie terug naar school K ‘Voddie’ C?

  • Inderdaad. Was België zo goed? Het land heeft getracht de Vlaamse taal & cultuur te vernietigen. Het voerde aan het IJzerfront meer executies uit dan de Duitsers, en het schoot op de betogers voor algemeen stemrecht. Het nam gemeentes en de volledige hoofdstad af. België’s poging tot totale vernieling mislukte, omdat Vlaanderen zo arm was. Datzelfde Vlaanderen heeft zich daarna volledig alleen uit de put mogen trekken. Transfers bestonden immers pas na de tweede wereldoorlog.

   • Een studie van professor Juul Hannes heeft aangetoond dat Vlaanderen sinds het ontstaan van belgië NOOIT enige frank transfergeld van Wallonië heeft ontvangen. Het is altijd van Noord naar Zuid gegaan en het duurt nog altijd voort.

   • Calvo beweerde tot voor kort: “I did not have sex with that woman!”

    Vandaag duikt hij wat graag in de koffer met de oude wijven PS en Spa. Ofwel is dat omwille van Vlamingenhaat, ofwel wil hij GroeneGraaiPotjes gedekt houden.

    Ik ben liever solidair met de Bracke/Telenet Factuur. Die was immers nul euro.
    De FRactur van Calvo kost acht miljard.

 3. Hiermee bewijst Calvo dat hij niet vies is van populisme. Laten we zijn verwijzingen naar het populisme van een ander, in het vervolg, dan ook met een korrel (zak) zout nemen. Uiteraard zijn we solidair met degenen die het moeilijk hebben. Maar onze solidariteit moet dienen om beterschap te brengen. Blijkbaar slagen de Waalse politieke verantwoordelijken daar niet in, ondanks onze solidariteit.

 4. Ik begrijp de vergelijking met Bracke niet. De PS heeft oneindig meer gegraaid dan hem, en deed dat op een veel incorrecter manier. Op een bepaald moment zaten zelfs hun Minister-president en de burgemeesters van de drie grote steden in de gevangenis. Het probleem met de transfers is dat ze niet transparant zijn. We kunnen zelfs niet eens nagaan of het om ‘solidariteit’ gaat.

 5. Wat een vergelijking : 7 miljard naar de Franstalige profiteurs of het geld dat Bracke heeft opgestreken en dat trouwens gedaan is. Waarom alleen Bracke viseren, honderden zitten in het zelfde schuitje over alle partijen heen. Calvo is echt een onverdragelijk sujet maar spijtig genoeg lopen veel mensen achter zijn vals discours.

 6. Calvo zal de komende 2 jaar voor niets achteruit gaan om N-VA te beschadigen. Met of zonder (grove) leugens en zwaar onder-de-gordel gedoe. Dat hij KAN liegen zonder rood worden bewees hij met zijn compleet gebanaliseerde uitspraken over energie (de “expert” voor Groen nota bene;;;) Ik hou echter mijn hart vast tegen dat Groen veel meer macht krijgt…De blackout komt er dan snel aan, en niet alleen op vlak van energie. Fundi’s zijn gevaarlijk – altijd voor iets of iemand. En Groen ZIJN hardere fundi’s dan de jeugd wil begrijpen (ergens in een sympathieke verpakking) En daar heb ik schrik van…

 7. Appelen en peren: de vergoedingen van Bracke bij Telenet kost me waarschijnlijk op jaarbasis zo’n 10ct op mijn kabel factuur en ik kan daarvoor per slot van rekening zo’n 100 zenders bekijken waar 100 keer niets op te zien is. De solidariteit met Wallonië kost me grosso en ruw geschat enkele duizenden Euro’s per jaar waar ik helaas niet zoveel voor terugkrijg. Overigens is Calvo met niemand solidair via zijn belastingsbrief: als politicus is hij immers een netto “trekker” van “solidariteit”.