In de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) worden regelmatig gasten uitgenodigd om hun beleid voor te stellen of met de parlementsleden in dialoog te gaan. In het verleden waren zo onder meer de Vlaamse ministers Hilde Crevits (onderwijs) en Philippe Muyters (sport) bij de VGC te gast. Beide excellenties waren nadien niet te spreken over het gedrag van sp.a-raadslid Jef Van Damme.

Wie vorige maand actief was op internet, herinnert zich ongetwijfeld nog hoe ene Jef Van Damme, lid van de VGC voor sp.a, even de pedalen verloor. Tot hilariteit van YouTube-kijkend Vlaanderen liet hij zich volledig gaan tegenover Dominiek Lootens-Staal, raadslid voor het Vlaams Belang. “Zwijg, gij bruine rakker” was een week lang ‘trending’ op YouTube.

“Beschamende vertoning”

Diezelfde Jef Van Damme liet zich in december 2015 al opmerken toen minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op bezoek was bij de VGC om het Vlaamse beleid inzake onderwijs in Brussel toe te lichten. In het verslag van die vergadering is uit de mond van minister Crevits het volgende te lezen:

De meeste tussenkomsten speelden vrij naadloos in op haar presentatie. Het is aangenaam als het woord wederwoord is. […] De minister heeft in haar uiteenzetting geen woord van kritiek gegeven op de sp.a. Ze heeft wel vastgesteld dat de heer Jef Van Damme begonnen is met kritiek te geven op haar. Dit is niet eerlijk en niet helemaal correct. Minister Crevits had zeer makkelijk haar uiteenzetting kunnen starten met een overzicht van de puinhopen [van minister Smet sp.a] die ze gevonden heeft. Ze heeft dat echter niet gedaan. Onderwijs verdient dat niet.”

Het is niet de gewoonte dat ministers, die vrijwillig toelichting komen geven over hun beleid, op een agressieve manier het vuur aan de schenen wordt gelegd in de VGC-commissies.

Eerder deze maand, op 12 juli, was het de beurt aan Philippe Muyters om kennis te maken met Van Damme. Cieltje Van Achter, Brussels parlementslid voor de N-VA, stelt dat Van Damme in de hem intussen gekende stijl eerst ongefundeerd hysterische kritiek en vragen spuide. Daarna verdween hij tijdens de antwoorden van Muyters om vervolgens opnieuw van zijn oren te komen maken over wat hij had gemist.

Met betrekking tot bovenstaande tweet van Van Damme stelt Van Achter: “… Ook minister Muyters kon perfect weerleggen wat collega Van Damme zei, maar een beschaafd en inhoudelijk debat werd weerom verpest.” De tweet was toen allicht al verstuurd.

Het ‘probleem Van Damme’

Dat de collega’s het wel hebben gehad met “het onbeschofte gedrag van collega Jef Van Damme“, mag blijken uit de e-mail van Cieltje Van Achter (N-VA) aan Carla Dejonghe (voorzitter Raad VGC). In die e-mail, die onze redactie kon inkijken, vraagt Van Achter, met N-VA-collega Johan Van den Driessche in kopie, dat “in het belang van de Vlaamse gemeenschap in Brussel en voor de goede relaties met de Vlaamse regering, op zou worden getreden om zo deze beschamende situaties voor de toekomst te vermijden.

Dejonghe liet intussen weten dat het ‘probleem Van Damme’ na de zomer  op het uitgebreid bureau van de VGC wordt besproken. Nog even afwachten dus of en hoe Van Damme tot betere manieren zal worden gebracht. Intussen kunt u hieronder nog eens genieten van zijn beruchte tirade tegenover Dominiek Lootens.

1 REACTIE

  1. We weten al lang dat er laag en gemeen volk in de politiek circuleert, vooral bij onze rode demagogen, maar deze heeft het toch wel er bruin gebakken. Was hij een hond geweest, hij werd verdacht van hondsdolheid. Dominiek Lootens mag blij zijn dat hij niet werd gebeten. Wat als die griezel echt macht zou hebben ? Ik durf er niet aan denken. Wijlen Hitler had er geen lap aan, en dat was ook zo een hystericus.