Bill Gates zegt in een interview aan ‘Welt am Sonntag’ dat Duitslands open-grenzenpolitiek Europa zal overspoelen met migranten. De miljardair dringt er op aan dat Europese leiders de toegang tot het continent moeilijker maken. De stichter van technologiereus Microsoft waarschuwt ervoor dat er in Afrika een bevolkingsexplosie aan de gang is en er alleen maar meer Afrikanen naar Europa zullen willen trekken.

Volgens Gates zal de enorme bevolkingsgroei in Afrika resulteren in een “enorme migratiedruk” op Europa. De 61-jarige filantroop vindt dan ook dat Europa het veel moeilijker moet maken voor vreemdelingen om de grenzen over te steken. Tegelijk moet Europa veel meer inzetten op overzeese hulp en steun ter plaatse. Die steun kost bovendien ook veel minder. Met die uitspraken herhaalt Gates wat conservatieve partijen in Europa al langer zeggen.

Meer ontwikkelingshulp

Gates zei aan de Duitse krant: “Langs de ene kant wil je je goed hart tonen en vluchtelingen binnen laten. Maar hoe genereuzer je bent, hoe meer de rest er van hoort, wat hen er toe aanzet om Afrika te verlaten.” Bill Gates had lof voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel die zich er toe verbonden heeft om 0,7 percent van het BBP toe te wijden aan buitenlandse hulp. Gates zou graag zien dat andere landen in haar voetsporen treden wat ontwikkelingshulp betreft. Maar inzake immigratie is Merkel volgens Gates volledig verkeerd: “Duitsland kan onmogelijk de enorme aantallen van mensen die naar Europa willen absorberen.”

Zelf geeft de filantroop het goeie voorbeeld want zijn eigen stichting, de ‘Bill & Melinda Gates foundation‘, investeerde al honderden miljoenen dollar in beter onderwijs en de strijd tegen armoede en ziekte in Afrika.

Wir Schaffen das nicht?

Merkel kreeg al veel kritiek uit gans Europa voor haar ‘wir schaffen das’-beleid, ook al is het recentelijk wel bijgesteld. Haar open-grenzenpolitiek zorgde er echter wel voor voor dat meer dan 1 miljoen migranten naar Duitsland alleen al trokken in een jaar tijd. Volgens sommige observatoren had de aankondiging van Merkel ook ‘spillover-effecten’ op andere Europese landen, waardoor heel wat problemen ontstonden.

Het interview met Gates komt er na verschillende noodkreten uit Italië over de hernieuwde migratiecrisis. In Italië zou het aantal migranten met 19 percent gestegen zijn in vergelijking met vorig jaar. Bovendien staan er volgens een gelekt rapport van de Duitse overheid zo’n 6,6 miljoen migranten klaar rond de Middellandse Zee om in Europa te geraken. En in 2016 zouden volgens een VN-rapport zo’n 5.000 migranten zijn verdronken bij het wagen van de oversteek van de Middellandse Zee.

Het interview met miljardair Bill Gates komt ongeveer gelijktijdig met de uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die benadrukte op Radio 1 dat er geen plaats is in België en Europa voor economische migranten. Eerder dit jaar hekelde ook de topman van Red Bull de vluchtelingenpolitiek in Europa.

1 REACTIE

Comments are closed.