Bijna helft van Raqqa reeds bevrijd van IS

1
693

Een woordvoerder voor de Syrian Democratic Forces (SDF), dat is een belangrijke Arabisch-Koerdische koepelmilitie gesteund door de VS, laat weten dat 45 procent van de Syrische stad Raqqa is veroverd op terreurgroep IS. Raqqa is de informele hoofdstad van het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat. SDF geniet luchtsteun van de door de VS geleidde coalitie tegen IS. Tijdens recente luchtbombardementen vielen echter 29 burgerdoden.

Nisreen Abdullah, die met de Koerdische ‘Vrouwelijke Volksbeschermingseenheden’ (YPJ) onder de SDF strijdt, vertelde aan The Associated Press vandaag dat de anti-IS-inspanningen worden vertraagd en gehinderd door grote hoeveelheden explosieven die zijn aangebracht door IS. Soms gebruikt de terreurgroep zelfs drones om aanvallen uit te voeren met bommen.

Slag om Raqqa

Abdullah laat weten dat het SDF intussen 45 procent controleert van de Syrische stad Raqqa, de informele hoofdstad van IS. Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), bevestigt de informatie.

SOHR meldt ook dat tijdens gevechten om de stad 29 burgers zijn gedood door een reeks luchtaanvallen uitgevoerd door de internationale coalitie tegen IS. “Onder de doden zijn minstens 8 kinderen”, verklaart SOHR-verantwoordelijke Rami Abdel Rahman. Er zouden tussen de 20.000 en de 50.000 burgers nog vastzitten in de stad.

De slag om Raqqa zelf begon op 6 juni, maar de voorbereidingen en de militaire inspanningen rond de stad dateren al van veel langer hiervoor. Sinds 6 juni hebben de SDF met luchtsteun van de VS en de coalitieleden al 11 buurten kunnen innemen.

1 REACTIE