Het kernkabinet met alle topministers heeft de hele dag onderhandeld op Hertoginnendal over het begrotingsakkoord. Daarnaast probeert de regering van premier Charles Michel (MR) overeen te komen over een reeks sociaal-economische hervormingen. 

Na enkele moeizame dagen onderhandelen is het nog niet geheel duidelijk of men morgenvroeg kan uitpakken met een akkoord. Wel spreken regeringsbronnen van een “cruciale fase“. Premier Michel heeft in elk geval gepast voor de partijraad van de MR waar het Waalse regeerakkoord met de CdH goedgekeurd zal worden.

Taks op effectenrekeningen

Sinds enkele dagen verlopen de begrotingsgesprekken moeizaam nadat er onenigheid ontstond tussen Open VLD en de CD&V over het voorstel van premier Michel om effectenrekeningen te belasten. “Een  belasting op effectenrekeningen raakt de brede middenklasse”, aldus leider van de Vlaamse liberalen en vicepremier Alexander De Croo.

Naast het generen van nieuwe inkomsten (er is immers nog altijd een gat in de begroting van 8 miljard) heeft het voorstel vooral als doel CD&V te sussen. De christendemocraten positioneren zich immers als de meest linkse partij in deze centrumrechtse coalitie.

De CD&V wilde de verlaging van de vennootschapsbelasting gekoppeld zien aan een meerwaardetaks op aandelen. Zowel de N-VA en Open VLD waren hier echter resoluut tegen. Met dit nieuwe voorstel trachtte premier Michel met een compromis te komen.

Dit stuitte echter wederom op verzet van de N-VA en vooral van Open VLD. Om aan hun zorgen tegemoet te komen zou er nu sprake zijn van een ruime vrijstelling van 200.000 tot 500.000 euro of meer. Uit andere bronnen is dan weer te horen dat de taks op effectenrekeningen helemaal van de tafel is en dat premier Michel naar een alternatief zoekt.

De Wever en Geens

Door de dubieuze Belgische traditie om sociaal-economische hervormingen aan de begrotingsgesprekken te koppelen kan men weleens vergeten dat er ook nog zo’n 800 miljoen tot 1 miljard euro gevonden moet worden voor de begroting zelf. Verkiezingsbeloftes van onder meer de N-VA ten spijt bedraagt het totale gat in de begroting nog altijd 8 miljard euro.

Terwijl de regeringspartijen voort onderhandelen lijkt de onderlinge sfeer tussen de partijen ook te verzuren, zo straalt de rel tussen Bart De Wever (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over de ontsnapping van twee gevangen uit het Hof van Beroep in Antwerpen niet goed af op de cohesie van de regeringspartijen.

 

ADVERTENTIE