Meer dan 4.400 migranten zijn afgelopen vrijdag in Italiaanse havens afgezet. Vorige week vrijdag waren dat er 1.400. Dit jaar arriveerden er reeds een kleine 90.000 migranten in Italië, dat is 10 procent meer dan rond deze tijd van het jaar in 2016. De toestroom komt er na verschillende noodoproepen van de Italiaanse overheid aan de EU.

Italië kreunt. Afgelopen vrijdag arriveerden er 1.400 bootmigranten en gisteren werden er meer dan 4.400 ontscheept. De Italiaanse overheid communiceert dat het tot en met 13 juli al 86.123 migranten opnam, dat is 10 percent meer dan rond dezelfde periode in 2016. Volgens een Duits gelekt rapport staan er deze zomer tot 6,6 miljoen migranten rond de Middellandse Zee klaar om naar Europa te trekken. Hiervan 2,5 miljoen migranten in Noord-Afrika alleen. Te midden van dit onheilspellende rapport ruziën Europese leiders over het EU-spreidingsplan van asielzoekers en komt Italië onder toenemende druk te staan.

Italië wil ngo’s aan banden leggen

Het nieuws komt er er nadat de Italiaanse overheid een gedragscode heeft opgesteld voor ngo’s die actief zijn in de Middellandse Zee. Deze organisaties vissen bootmigranten op in de zee om ze vervolgens naar Europa te brengen. De ngo’s hebben de code al bekritiseerd. Zij stellen dat door de code het moeilijker zal zijn om migranten te redden die vluchten van armoede en oorlog.

Echter, een woordvoerder voor de VN zei dat Italië onder sterke druk staat. “In Italië hebben we meer solidariteit nodig van de rest van de EU. In Libië hebben we meer stabiliteit nodig, maar we hebben hulp nodig voor geheel Afrika om de mensen [daar] te helpen”, aldus Carlotta Sami, woordvoerster voor UNHCR (de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen voor de Verenigde Naties).

Eind vorige maand overwoog Italië nog om haar havens te sluiten voor bootmigranten omdat het in korte tijd maar liefst 11.000 migranten en vluchtelingen te verwerken kreeg. “Dit kan zo niet meer verder”, zei een regeringsbron aan AFP. Figuren in de Italiaanse overheid hebben zelfs al gedreigd om de vele duizenden migranten in Italië naar de rest van Europa te laten doorgaan.

Ngo’s in opspraak

Over de ngo’s actief in de Middellandse Zee is al een en ander gezegd. Er zijn verschillende organisaties actief op de zee tussen Libië en Italië waaronder ook Artsen Zonder Grenzen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zei nog dit voorjaar dat die organisatie zich schuldig maakt aan stimulatie van mensensmokkel. Hierop volgde heel wat verontwaardiging in de pers, maar enige tijd later bevestigde de Italiaanse procureur Carmelo Zuccaro dat er wel degelijk ngo’s samenwerken met mensensmokkelaars. Het ging evenwel niet over Artsen Zonder Grenzen.

Recentelijk kreeg Francken echter ook nieuwe steun. Zo ziet ook EU-agentschap en grensbewakingsdienst Frontex een verband tussen de doden op de Middellandse Zee en de reddingsacties van vluchtelingenorganisaties. Eerder deze week zei zelfs minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dat reddingsoperaties […] voor meer doden en oversteken” zorgen.