Antwerpen zal het verbod op de boerkini – lichaamsbedekkende zwemkledij voor moslimvrouwen – niet intrekken. Dat laat het stadsbestuur weten na een negatief advies van Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia (het voormalige CGKR). Unia vindt dat een dergelijk verbod geen juridische grond heeft.

Unia reageert verbolgen op de beslissing van het Antwerpse stadsbestuur om het boerkiniverbod blijvend te laten gelden. Het verbod heeft geen juridische grond omdat er geen hygiënische problemen mee zijn en het niet de gelijkheid tussen man en vrouw in gedrang brengt, vindt Unia.

Negatief advies voor boerkiniverbod

“We kregen de voorbije jaren enkele tientallen meldingen van voor- en tegenstanders die met vragen zaten”, vertelt Unia-directrice Els Keytsman aan BELGA. “Omdat er een aantal argumenten werden aangehaald waarover we zelf geen specialist zijn, zijn we te rade gegaan bij andere diensten: het Agentschap Zorg en Gezondheid over hygiëne en veiligheid, en de genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst over de gelijkheid tussen man en vrouw. Voor geen van de argumenten vóór een verbod bleek er een juridische grond”, vertelt de Unia-topvrouw. Keytsman wil zich niet persoonlijk voor of tegen een boerkini uitspreken, maar stelt wel dat een boerkiniverbod in overtreding is van de Vlaamse antidiscriminatiewetgeving.

“Het weerhoudt bepaalde groepen in de samenleving ervan om te gaan zwemmen: sommige moslima’s, maar ook joodse vrouwen en vrouwen die wat preutser zijn of zich schamen over hun lichaam, bijvoorbeeld omdat ze littekens hebben”, verdedigt Keytsman. Omdat boerkini’s van hetzelfde materiaal zijn gemaakt als andere zwemkledij, vindt Keytsman niet dat men dezelfde redenen mag hanteren als bij het verbod om naakt of in gewone kledij te zwemmen.

“Desnoods daagt men de stad voor de rechtbank”

Bij het Antwerps schepencollege zijn ze alvast niet onder de indruk. Antwerps schepen voor Diversiteit en Integratie & Inburgering Fons Duchateau (N-VA) laat aan BELGA weten dat het verbod in Antwerpen gewoon van kracht zal blijven: “Desnoods daagt men de stad voor de rechtbank”. “Dan zal ik het verbod daar verdedigen. Het is de enige houding die ik in eer en geweten kan aannemen”, aldus een strijdvaardige Duchateau.

Duchateau wijst Unia ook op haar morele verantwoordelijkheid. De lokale N-VA-politicus vindt het betreurenswaardig dat Unia zich verzet tegen het verbod “ondanks de bezorgdheid die we overmaakten inzake vrouwenrechten”. De Vlaams-nationalist waarschuwt voor een hellend vlak. Vandaag zijn er nauwelijks verzoeken om in boerkini te zwemmen, maar “de toegeving aan een paar misnoegde individuen, kan ervoor zorgen dat de boerkini via groepsdruk straks de norm wordt voor ‘goede’ moslima’s”. Als we niet opletten gaan we zo naar “boerkinizwembaden” en “witte zwembaden”, vindt de schepen.

In maart kwam nog Rachida Lamrabet, toen juriste bij Unia, in opspraak omdat ze in een kortfilm het opnam voor de boerka. Lamrabet vond de boerka een uiting van vrijheid, maar dat schoot al bij veel mensen in het verkeerde keelgat. In april werd Lamrabet ontslagen, maar ook door die beslissing kreeg Unia veel kritiek te verduren.

6 REACTIES

  1. In plaats van ons lastig te maken over de boerkini, zouden we ons beter richten tot de fundamentalisten die vrouwen verplichten van zich als minderwaardige en onmondige wezens te gedragen en vrouwen dwingen zich te bedekken omdat zij zichzelf niet in staat achten om een normaal geklede vrouw respectvol te benaderen. De ijveraars voor de boerkini, zoals Unia, geven degenen, die iedere zomers geklede vrouw wegzetten als een hoer, gelijk. Unia vergist zich van vijand. Niet de eerste keer trouwens.

    • Eigenlijk vind ik deze reactie niet kunnen omdat het een persoonlijke aanval is. Maar tegen mijn gewoonte in, vind ik toch dat ik het volgende moet zeggen. Els Keytsman is eigenlijk een gebuisde Groene, die volgens mij naar postjes wordt weggepromoveerd waar ze minder kwaad kan doen. Dat lukt blijkbaar niet goed. Ik heb zelf, als lid van Groen, ervaringen gehad met Keytsman en haar altijd een “grootsige trien” gevonden. Een Vlaming weet wat ik bedoel. Het is heel persoonlijk wat ik hier doe, maar eerlijk gezegd; ik weet niet wat Keytsman heeft om zo beschermd te worden. Ik ben misschien te veel gefrustreerd en geobsedeerd. 😉

  2. ik bedoel dit niet persoonlijk, ALLE vrouwen en mannen met hetzelfde gedachtengoed moeten maar verhuizen naar die landen , waar de vrouwen zoveel waard zijn als een kameel of een geit. het is makkelijk praten vanuit hun ivoren toren, of denken ze de dans te ontspringen als de moslims demografisch in de meerderheid zijn.

    • Inderdaad. Als we de islam en de moslims moeten omarmen, zijn de vrouwen er niet zo best aan toe. Raar dat vooral vrouwen pleiten voor deze omarming. Misschien verzuchten zij dan toch naar de onderdanige rol. Links zijnde begrijp ik het allemaal niet meer. Ik ben ook geneigd te zeggen dat, als het u hier niet aanstaat, ga dan naar waar het beter is. Iets wat ik mijn kinderen ook aanraadde. :-). Uiteraard kunnen we de zaken wat meegaander aanpakken, maar een Midden-Oosten hier installeren, dat lijkt me nu niet de weg die we moeten gaan. En eigenlijk is dat al voor een deel realiteit. In sommige wijken in grootsteden is het al zover.