Amsterdam wordt genderneutraal in haar communicatie. In een gids met zogenoemde ‘regenboogtaaltips’ roept de afdeling diversiteit van de gemeente ambtenaren op om rekening te houden met (de minder dan één procent) mensen die zichzelf niet als ‘man’ of ‘vrouw’ beschouwen.

Zo raadt de stad haar ambtenaren aan een brief niet meer met “Geachte heer/mevrouw” aan te heffen. De ambtenaren worden gevraagd het voortaan te hebben over “Beste mensen”, “Geachte aanwezigen”, “Beste Amsterdammers” of “Geachte bewoner van de Spaarndammerbuurt”. 

Genderneutraal

Dit alles staat in een gids met tips voor de hoofdstedelijke ambtenaren. Volgens een woordvoerster van de gemeente om “op een respectvolle manier te praten en te schrijven over seksuele- en genderidentiteit.”

Amsterdam volgt daarmee het voorbeeld van de Londense metro waar men “Ladies and Gentlemen” onlangs heeft vervangen door “Hello everyone”. Men vond daar “Ladies and Gentlemen” niet genderneutraal genoeg en dus uit de tijd.

“Als stad en als werkgever willen we inclusief zijn”, aldus de woordvoerster. “Daarom is het streven dat onze aanspreekvormen daarbij aansluiten. Een aanspreekvorm als ‘Beste Amsterdammers’ in plaats van ‘Dames en heren’ passen daar volgens ons bij. Die zijn respectvol naar mannen en vrouwen en ook naar mensen die zich niet als man of vrouw identificeren.”

Niet verplicht

De woordvoerster benadrukt dat het om tips gaat en dat de ambtenaren niet verplicht zijn het advies op te volgen. “We gaan niets verbieden, maar willen wel dat ambtenaren zich bewust zijn van hun taalgebruik.”

De gids met ‘regenboogtaaltips’ komt enkele dagen voor de Pride Amsterdam. Het evenement veranderde dit jaar eveneens haar naam om inclusiever te zijn door ‘Gay’ uit de te titel te schrappen.

 

6 REACTIES

  1. Dus: omdat men ‘inclusief’ wil zijn, is men bereid om bepaalde woorden te vermijden die mensen die lijden aan genderdysforie eraan herinneren dat ze lijden aan genderdysforie. Een duidelijk geval waarbij men de waarheid – evidente biologische feiten – opoffert om zich medelijdend te tonen en zich te confirmeren aan de laatste nieuwe ideologische modegril.

    In België heeft men het onlangs mogelijk gemaakt om van geslacht te veranderen zonder een geslachtsoperatie te ondergaan. Zo kan iemand met de fysieke attributen van een vrouw probleemloos in een ‘man’ veranderen zonder afscheid te nemen van haar (of ‘zijn’) vrouwelijke biologische kenmerken. Dus in België kan een ‘man’ binnenkort zwanger geraken en een kind baren – maar is ‘hij’ dan moeder of vader van zijn (of ‘haar’) kind?

    ‘Those whom the gods wish to destroy they first make mad.’