Het Amerikaans leger is de hoofdstad van het kalifaat Raqqa binnengevallen. Na het verlies in Mosul en de dood van hun leider Aboe Bakr al-Baghdadi dreigt nu een derde verlies op korte tijd aangebroken voor Islamitische Staat. 

Islamitische Staat verliest terrein. Nadat het eerder de symbolisch belangrijke stad Mosul verloor, dreigt het nu ook de hoofdstad van het kalifaat kwijt te raken.

Hoofdstad van het kalifaat

Raqqa is sinds 2014 in handen van Islamitische Staat en wordt aanzien als de hoofdstad van het kalifaat. Vorige maand viel een deel van de militaire coalitie, onder leiding van Syrische en Koerdische troepen, de stad al binnen. Gisteren vielen ook Amerikaanse troepen de stad binnen. De terreurgroep verliest meer en meer terrein.

Enkele dagen geleden maakte het Iraakse leger bekend dat het de stad Mosul na 9 maanden bevrijd had van Islamitische Staat. Mosul was sinds 2014 in handen van IS. De terreurgroep slaagde erin om met zo’n 1.500 militanten de op één na grootste stad van Irak in te nemen. Een maand later werd in de stad het kalifaat uitgeroepen en werd Mosul een belangrijk bolwerk van IS.

Bovendien bevestigde IS dat haar leider, Aboe Bakr al-Baghdadi, om het leven gekomen is. Vorige maand kondigde Russische autoriteiten aan dat het (mogelijk) leider van terreurgroep IS Aboe Bakr al-Baghdadi zou gedood hebben tijdens luchtaanvallen op een hoofdkwartier in Raqqa. Nu bevestigt de terreurgroep dat al-Baghdadi inderdaad om het leven is gekomen. Er zou een hevige machtsstrijd aan de gang zijn binnen IS om de toppositie van al-Baghdadi in te nemen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

1 REACTIE

  1. De gedachten zijn vrij, ook die van de aanhangers van IS, wat heel dikwijls wordt vergeten. Een militaire overwinning is niet afdoende. Een tegengewicht tegen deze ideologie zijn onze westerse verworvenheden, maar niemand blijkt die te willen verdedigen. Integendeel, hoofddoek en boerka zijn het summum van beschaving geworden. Wij hebben vrijheden te verdedigen, ook die van hoofddoekdraagsters. Maar wij zijn niet vrij om dit in orde te vinden ( Voltaire: Je déteste vos idées, mais… ). Naast de vrijheid van meningsuiting, staat het bekritiseren van deze mening. Onze kritiek op religieuze bevoogding is verstomd en omgeslagen naar steun voor de fundamentalistische strekkingen in deze religies. Deze impliciete of openlijke steun komt van partijen waarvan we het in eerste instantie niet zouden verwachten. Progressieve partijen, die zouden moeten opkomen voor de ontvoogding van de mensen, laten hun oren hangen naar de conservatieven in die gemeenschappen.

Comments are closed.